Jumaat, 27 September 2024

🫔KUIH CELOROT (50 IGEK)


Bahan-bahan:
Daun pucuk nipah secukupnya (dibagi dua)
500g tepung gandum
1 1/2 cawan tepung pulut
1 kotak sederhana santan Kara
1 1/2 cawan Gula apong Sarawak
1/2 cawan gula pasir (manis boleh tambah lagi)
Secubit garam

Cara-cara membuat:

👩🏼‍🍳 Ayak bersama tepung gandum + tepung pulut. Masukkan santan Kara.Masukkan gula pasir.
👩🏼‍🍳 Dalam bekas lain cairkan gula apong dgn air suam dan masukkan ke dalam adunan tepung.
👩🏼‍🍳 Tambah lagi air suam supaya bancuhan menjadi nipis melekat disenduk.
👩🏼‍🍳 Tapis adunan ke dalam bekas lain & tuang ke dalam daun celorot. Pastikan daun selorot berdiri tegak supaya bancuhan tidak tumpah.
👩🏼‍🍳 Kukus lebih kurang sejam sehingga masak.

Selamat mencuba semua & good luck🤗

Kredit: Owner Resepi

Celorot
https://s.shopee.com.my/LU9TZ2zDk

Tiada ulasan:

Catat Ulasan