Rabu, 15 Mac 2023

KETAM GORENG TELUR MASIN


BAHAN-BAHAN:

Ketam
Sedikit tepung jagung
Telur masin direbus
Daun kari
Cili padi ikut kepedasan masing-masing
2 sudu makan mentega
Susu cair | anggaran 1/2 cawan
Minyak untuk menggoreng
Sedikit gula

CARA MEMASAK:

Hancurkan kuning telur dan sedikit putih telur (kalau tak nak putih telur pun tak apa). Ketepikan.

2. Gaul ketam dengan tepung jagung dan goreng hingga masak.

3. Dalam kuali berasingan, panaskan mentega dan masukkan daun kari serta cili padi. Tumis sehingga wangi.

4. Kemudian masukkan susu cair dan gula secukup rasa. Tunggu sampai berbuih.

5. Masukkan telur masin dan ketam yang sudah digoreng.

6. Gaul gaul rata pastikan semua ketam disalut dengan kuah tadi

7. Ok siap! Sedia dimakan dengan nasi panas.

Kredit foto & resipi: Izzati Insyirah Rosli

Telur Masin :-
👉https://shope.ee/8eunkULj6X

Tiada ulasan:

Catat Ulasan