Selasa, 19 Mac 2024

RESEPI LEMPENG


frying pan: https://shope.ee/9Ue5BIp7hK

Bahan-bahan:

500 gram tepung gandum
4 cawan air
1 sudu besar minyak masak
1 biji telur

Cara buat:

Satukan semua bahan guna whisk/blender sampai semua sebati.  Kemudian saya tapis.

Perap sekejap dalam 30 minit dan boleh la mula melempeng.

Resepi sambal

Bahan kisar:

5 biji bawang besar
3-5 ulas bawang putih
Segenggam ikan bilis
Minyak masak 2 cawan( nanti boleh tambah lagi)

Saya kisar dengan minyak masak tanpa air.

Cara masak;

Tumis bahan kisar agak2 dah garing baru masukkan cili kisar. Cili kisar blend (10-15 sudu bergantung kepedasan yg anda suka).

Gula 2-3 sudu besar terpulang kalau nak rasa manis2 pedas. Masukkan, Asam keping, Garam, Aji. Garam jangan terlebih sebab ikan bilis dah masin. Masukkan Ikan bilis goreng.

Resepi Oleh: Juliana Jue Cullen

Tiada ulasan:

Catat Ulasan