Ahad, 24 Mac 2024

PULUT PANGGANG

PULUT PANGGANG adalah perkongsian saya hari ini. Sukatan bagi resepi pulut panggang ini sekitar 30 biji, sesuai untuk menjual. Dulu saya pakai lidi untuk ikat pulut panggang ni tapi atas kekangan masa & sumber, saya guna stapler aje sekarang. 🤭 Saya bahagikan cara penyediaan resepi kali ini pada 3 bahagian - pulut, serunding & gulung. Semoga faham! 😁

* Bahan pulut

- 5 cawan beras pulut (direndam 2 jam/semalaman)
- 1 sudu teh garam
- 2 1/5 cawan air

* Cara membuat

- Basuh beras pulut yang sudah direndam dan toskan. Masukkan ke dalam periuk bersama air dan sedikit garam
- Masak atas api kecil sehingga air kering/ beras pulut masak

* Bahan serunding

- 300gm kelapa parut
- 35gm ketumbar
- 35gm jintan halus
- 150gm cili kering (dikisar)
- 2 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 15gm ikan bilis
- Gula kastor
- Garam
- 6 sudu makan minyak masak
- 1 cawan air

* Cara membuat serunding

- Kisar cili kering bersama bawang besar, bawang putih dan ikan bilis
- Kisar kering ketumbar dan jintan halus
- Panaskan kuali & masukkan minyak. Setelah kuali panas, masukkan bahan kisar cili dan bahan kisar ketumbar & jintan lalu ditumis sehingga pecah minyak/ naik bau
- Masukkan kelapa parut dan gaul rata. Masukkan air
- Sementara menunggu air kering, masukkan garam & gula kastor dan sesuaikan rasa mengikut citarasa anda. Jika mahu pedas, kurangkan sedikit gula
- Kacau sehingga air betul-betul kering dan rasa secukupnya dan matikan api

* Bahan gulung pulut

- Daun pisang (potong saiz 5 inci)
- Lidi/stapler
- Sedikit minyak masak

* Cara menggulung

- Daun pisang yang siap dipotong perlu dilap terlebih dahulu sebelum digulung
- Ambil daun pisang & sapukan sedikit minyak masak
- Ambil sedikit pulut, lenyekkan di atas daun pisang & layarkan di atas pulut yang sudah dilenyek tadi
- Sambil pegang tepi daun pisang, gulungkan sehingga pulut dibungkus dan kelipkan dengan lidi/ stapler
- Buat sehingga habis dan akhir sekali, panggang semua pulut yang selesai dibungkus atas pan/ grill. Sedia untuk dihidang! 👍

SELAMAT MENCUBA! 😘

Kredit: resepi hebat dari bonda
Gambar: aznie khasri

Tiada ulasan:

Catat Ulasan