Sabtu, 6 April 2024

RESEPI KUAH KACANG

Pekat2 makan dengan nasi impit mcm giniπŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»

500gram kacang tanah(disangai atas api)
Minyak masak=1 senduk
air putih=1 liter
Air asam jawa =3 sudu
Gula putih=250gram
Gula merah/melaka= 100gram
Garam=1 sudu kecil
Cili kisar(1½ senduk)
Serai =2 batang
Bawang merah 3-5 biji(sebesar syiling 50 Sen)
Bawang putih= 3 ulas
Lengkuas =2 cm
Udang kering= 1½ sudu besar

CARA MEMASAK
1)kacang tanah digoreng dengan sedikit minyak(mengunakan API Yang perlahan)goreng kacang sehingga masak Dan kisar kasar.
2.KISAR/BLENDER bawang merah,bawang putih,lengkuas,udang kering dan bawang putih sehingga halus)
3.panaskan minyak masak,Tumis bahan Yang dikisar tadi...masak sehingga pecah minyak(mengunakan API Yang sederhana)
4.masukkan air asam jawa,Dan masak seketika.
5.masukkan gula melaka/gula merah,Gaul sebati.
6.masukkan kacang,air putih,gula,Dan garam...Gaul sebati
7,masak mengunakan API Yang sederhana,Dan masak sehingga kuah nya pekat...Dan Rasa secukup rasa Yang dimahukan..

Kredit : Noor Baini Bakar

Tiada ulasan:

Catat Ulasan