Jumaat, 31 Mei 2024
SUP TULANG (CARA SAYA MASAK)
Rebus Tulang letak halia yg diketuk atau hiris.
Bila dah mendidih, buang air rebusan.
Bahan utk tumis:
Bawang merah : hiris
Bawang putih : hiris
Halia : hiris
Serai : ketuk
Cili padi : ketuk
Sup bunjut Adabi utk sup tulang
Akar Daun ketumbar
Rempah2 (utk 2-3kg tulang)
1 pack kecil Rempah Sup Adabi
1 pack kecil Rempah Kurma Adabi
1 pack Perencah Sup Daging & Tulang
Masukkan bahan tumis
Masukkan rempah2 dan batang daun sup
Tambahkan garam & black pepper.
Masukkan tulang yang dah direbus
Tambah air sehingga paras menutupi semua tulang.
Air baru. Bukan air rebus tulang tadi.
Tunggu sampai mendidih & empuk.
Tambahkan Carrot & kentang dan masak sampai empuk.
Masukkan hirisan tomato & hirisan cili merah.
Daun sup, daun bawang & bawang goreng.
Siap.
Selamat mencuba.
Saya mmg takkan ambik air rebusan pertama tu sbb nak buang semua lemak2.
Tak mengurangkan rasa pun kalau kita buang air tu, janji kita tumis cukup bahan2.
👩🏻🍳
Kredit: Ayu Mashruddin Via Resepi Me
Sup bunjut tulang adabi :-
https://s.shopee.com.my/2q8Pr6Jbnu
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
-
Senarai Nama2 TUKANG URUT Di (TERENGGANU) Terima kasih Dah Tahniah Sape Yg Buat Senarai Ni... 1) Encik Mad Ali Kampung Paya Res...
-
☑️ Amik telefon picit nombor 03-516 13228. Telefon kilang gardenia dan mintak lah nak cakap dengan Puan Farah. Jangan kedekut cr...
-
(Semua cerita aku ini berdasarkan kisah benar yang berlaku pada diri aku sendiri, atau kawan-kawan rapat terdekat. Ia berlaku se...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan