Jumaat, 25 November 2022
RESEPI ASAM LAKSA ORIGINAL VERSI CINA
Bahan-Bahan Pes:
Bawang besar
Bawang merah
Bunga kantan sebatang
Kunyit hidup size jari kelingking
Lengkuas size ibu jari
Serai 5 batang
Asam keping 10 keping
Cili merah
Cili kering
Belacan 2 sudu besar (bakar)
Bahan-Bahan Sampingan:
Daun pudina
Nenas
Bunga kantan
Otak udang yang dicairkan (tiada dalam gambar)
Timun
Salad
Bawang
Cili api
Cara-Caranya:
1. Kisar semua bahan-bahan pes. Kemudian tumis menggunakan minyak yang sedikit saja.
2. Tumis sehingga naik bau.
3. Bila dah wangi, masukkan bahan ini pula:
Asam jawa agak-agak dalam 2 sudu besar (bancuh air)
Bunga kantan 2-3 kuntum
Daun kesum
4. Kemudian masukkan isi ikan yang sudah direbus seketul-seketul macam ini. Biarkan mereneh supaya kuah asam meresap ke dalam ikan.
(Ikan untuk resepi ni saya pakai ikan borek sekilo lebih sikit saja. Cuci bersih rebus sampai masak. Ikan sardin/selayang pun sedap)
5. Kemudian masukkan semua air rebusan ikan tadi. Tambahkan juga air sehingga kuah tidak terlalu pekat dan tidak cair.
6. Akhir sekali, tambah otak udang dalam 2 hingga 3 sudu besar serta perasakan dengan garam dan ajinamoto secukup rasa.
7. Semasa dihidangkan, boleh cedok isi ikan seketul-seketul ke dalam mangkuk.
Kredit : Faiza Halim
Laksa Beras Muslim
👉 https://shope.ee/AUKHoNzWjK
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
-
Senarai Nama2 TUKANG URUT Di (TERENGGANU) Terima kasih Dah Tahniah Sape Yg Buat Senarai Ni... 1) Encik Mad Ali Kampung Paya Res...
-
☑️ Amik telefon picit nombor 03-516 13228. Telefon kilang gardenia dan mintak lah nak cakap dengan Puan Farah. Jangan kedekut cr...
-
(Semua cerita aku ini berdasarkan kisah benar yang berlaku pada diri aku sendiri, atau kawan-kawan rapat terdekat. Ia berlaku se...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan