Rabu, 30 November 2022

TOMYAM PEKAT ALA THAI


Bahan-bahan:
* Ayam/ udang/ sotong
* Pes tomyam brand maepranom dan tom yum kung https://shope.ee/8zVc3eEYBV
* 3 sudu Cili kisar
* Santan/ susu cair
* Sos ikan/ kicap sotong
https://shope.ee/99p2DZPIrQ
* 1 sudu besar Sos tiram
* Bawang putih, bawang holland, lengkuas, serai,
* Cabai melaka
* Limau nipis
* Daun ketumbar
* Sayur bunga kobis/carrot/cendawan/anak jagung

Cara-cara:
1. Tumis cili kisar sampai pecah minyak. Masukkan pes tomyam dalam 4 -5 sudu besar.
2. Masuk sos tiram dan masukkan serai. Tumis sekejap
3. Masukkan ayam/ udang/ sotong. Gaul sebati.
4. Masukkan air dan santan cair/ susu cair.
5. Masukkan semua – lengkuas, bawang putih, cabai melaka, tomato, akar ketumbar. Renehkan sekejap.
6. Perasakan dengan kicap sotong secukup rasa.
7. Masukkan sayur-sayuran pilihan dan masukkan daun limau purut dan daun ketumbar.
8. Akhir sekali, perahkan air limau nipis sehingga cukup rasa. Siappp

Kredit: Siti Husni

Tiada ulasan:

Catat Ulasan