Rabu, 30 November 2022

RESEPI TELUR LEMAK CENDAWAN


Bahan-bahan 1:

√ 3 ulas bawang putih*
√ 5 ulas bawang merah dipotong*
√ 1-2 inci lengkuas dihiris*
√ 1-2 inci kunyit hidup*
√ 1 biji tomato dipotong 4
√ 2 cili besar hijau*
√ 1 cili besar merah* (atau cili padi jika nak tambah pedas)

Bahan-bahan 2:

√ Telur ayam/itik
√ Cendawan atau sayur pilihan
√ 1 sudu besar cili kisar*
√ 1 sudu kecil serbuk kari Babas* (optional)
√ 1 asam keping*
√\200 ml 1 kotak santan Kara*
√ Air 2 kotak ikut kotak santan*
√ Garam secukupnya
√ Gula secukupnya

Cara-caranya:

1. Kisar bahan bertanda * hingga agak hampir lumat dan ketepikan.

2. Siapkan kuali dan hidupkan api.

3. Seterusnya, masukkan semua bahan * 1 yang telah dikisar di atas, bahan * 2 ke dalam kuali, kecuali telur dan cendawan.

4.bKacau campuran hingga kuah nampak menggelegak.

5. Masukan cendawan dan tomato. Teruskan kacau.

6. Rasakan dengan garam dan gula secukupnya. Kecilkan api.

7. Kemudian pecahkan telur satu persatu ke dalam kuah.

8. Biarkan kuah menggelegak perlahan ketika ini dan pastikan santan tidak pecah.

9. Kacau kuah di bahagian tepi dan elakkan telur menjadi pecah. Siramkan kuah ke atas telur supaya telur masak dengan keinginan anda.

10. Matikan api dan hidangkan 'Telur Lemak Cendawan' ini dengan nasi panas.

SELAMAT MENCUBA!!

Kredit : Rofiesyah Jaafar

Rencah Masak Lemak Masakan Melayu
👉 https://shope.ee/9p4il00BiF

Tiada ulasan:

Catat Ulasan