Khamis, 15 Disember 2022

ROTI CHEESE 🧀


Bahan-bahan:

• 4 cawan tepung gandum
• 4 sudu besar susu pekat
• 3 sudu besar gula pasir
• 1 biji telur
• 1 cawan air suam
• 1 paket yis mauripan
• 2 sudu besar margerin
• 1 sudu teh garam
• 1 sudu teh bread improver (tak letak pun boleh, jadi jugak)

Cara-cara:

1. Satukan semua bahan & putar guna mixer selama 15minit. Kalau uli guna tangan, satukan semua bahan kecuali air. Kemudian letak air sedikit demi sedikit & uli dalam 30 minit hingga doh cantik, elastic & berkilat. Memang macam melekat di tangan sikit. Sapu tepung pada tapak tangan untuk mengurangkan lekat dia tu.
2. Biarkan doh berehat selama 10 minit dalam bekas bertutup.
Kemudian keluarkan & uli sekejap je.
Bentukkan bulat-bulat sama rata. Kemudian golek-golek sampai doh memanjang.
3. Biarkan kembang naik 2 kali ganda dalam 30 ke 40 minit.
4. Sapu permukaan doh dengan susu segar (kalau tak ada, boleh bancuh 1 sudu besar susu tepung bersama sedikit air suam. Kalau tak ada juga, boleh sapu dengan telur yang dikacau bersama sedikit air).
5. Tabur cheddar cheese yang diparut. Tabur juga sedikit gula pasir ke seluruh permukaan.
6. Bakar pada suhu 200, selama 10 ke 15 minit atau sehingga masak keperangan, bergantung oven masing-masing.

Kredit: Noraini Hussin

Nacho Cheese Powder
👉 https://shope.ee/4pgPjfPUwK

Tiada ulasan:

Catat Ulasan