Khamis, 19 Januari 2023

KEK HOKKAIDO


STEP 1
1. Pecahkan 4 biji putih telur (Kuning telur letak dalam bekas
lain)
2. 4 sudu besar gula halus (mixer kan sampai meringue
letak tepi dlu yg meringue.. Mohon yg meringue tu jgn ada
bercampur dgn sedikit air @ kuning telur yaa... nanti takut
xjadi plk..

STEP 2
1. 4 biji Kuning telur (yg dah ada dlm bekas tadi)
2. 3 sudu besar gula
* kacau2 je guna whisk (godek2 mcm tu)
3. Masukkan susu cair setengah cawan( boleh guna dutch lady)
4. Minyak masak 5 sudu besar
* smbung kacau guna whisk sampai sebati

STEP 3 ( ayak dulu)
1. 1/2 cawan gandum
2. 2 sudu besar tpung jagung/kastard
3. Stgh sudu kecil baking poder
🍎 masukkan step 3 ni ke dalam step 2..kacau2 guna whisk
🍎 lepas tu campurkan dgn step 1 tdi..kacau2 sampai sebati

JOM KITA BAKOR
GUNA API ATAS BAWAH YER SUHU 160..DALAM MASA 20 MINIT..TGK LA KALO DAH MASAK..X LEKAT LERR KAT LIDI BILA KITA CUCUK2
JGN LUPA PANASKAN OVEN DULU DLM 10 MINIT SUHU 170
FILLING TU:

1. marjerin 1 sudu
2. Susu cair 200 ml
* panaskan dlu utk cairkan marjerin
Masukkan
3. 1 sudu besar tpung gandum
4. 1 sudu besar kastard
5. 1 biji telur
6. 4 sudu besar gula

Masak jer semua..sentiasa kacau guna api kecil
Note🍬jangan masak lama2..nti keras la gamaknya...menangis x berlagu...sekadar pekat2...

Kek tu..amk chopstick utk buat lubang di tgh..bru pipe filling kastard tdi.
=Guna telur gred A utk dpt byk biji
=Tabur gula ising utk hiasan
Done!!

Kredit: Sarihah Ismail

Tepung Kek Nova / Hokkaido :-
https://shope.ee/4fNtPohzLE

Tiada ulasan:

Catat Ulasan