Ahad, 15 Januari 2023
RESEPI ASAM PEDAS BATANG KELADI
Bahan-bahan:
200 gram batang keladi (dihiris)
200 gram keladi (dihiris)
(Keladi dan batangnya direbus terlebih dahulu supaya ia mudah empuk apabila dimasak di dalam kuah asam)
2 ulas bawang merah (dicincang halus)
1 ulas bawang putih (dicincang halus)
3 batang serai (diketuk)
2 inci halia (diketuk)
10 tangkai cili kering (dikisar)
10 gram ikan bilis (dikisar)
2 inci kunyit hidup (dikisar)
100 ml air asam jawa
2 tangkai daun kesum
150 ml air
Garam dan gula secukup rasa
Cara membuat:
1.Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi.
3.Kemudian , masukkan bahan yang telah dikisar tadi dan tumis hingga pecah minyak.
4.Selepas itu , masukkan serai, halia, daun kesum, batang keladi dan keladi dan kacau rata.
5.Masukkan air dan biarkan hingga mendidih.
6.Setelah keladi dan batangnya mula empuk , perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
7.Hidangkan dan sedia untuk dinikmati.
P/s:Resepi Batang Keladi Masak Asam sesuai dimakan bersama nasi panas dan ikan goreng
Paste Asam Pedas Awang :-
https://shope.ee/7f1PMJR9dP
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
-
Senarai Nama2 TUKANG URUT Di (TERENGGANU) Terima kasih Dah Tahniah Sape Yg Buat Senarai Ni... 1) Encik Mad Ali Kampung Paya Res...
-
☑️ Amik telefon picit nombor 03-516 13228. Telefon kilang gardenia dan mintak lah nak cakap dengan Puan Farah. Jangan kedekut cr...
-
(Semua cerita aku ini berdasarkan kisah benar yang berlaku pada diri aku sendiri, atau kawan-kawan rapat terdekat. Ia berlaku se...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan