Selasa, 24 Januari 2023
KUAH ROJAK PEKAT LIKAT MEMIKAT
Bahan2...
π segenggam cili kering(dipotong dan dibuang bijinya dan dibasuh bersih dan direndam sekejap ngan air panas yea dalam 5mnit je pas tu toskan)
π Belacan(cikpooja guna belacan melaka dan cikpooja guna separuh dr dalam pic dibawah ye..rujuk pic)
π 1cwn gula merah(bukan gula perang yea..)
π 3cwn gula pasir
π 1/2cwn kicap(kicap yg dok makan ngan nasi tu)
π 5sb sos cili
π 3sb tepung jagung(dibancuh dgn 1/2cwn air)
π 2sb garam(bleh boh ckit2 kalau takut masin)
π 2sb bijan
π Segenggam kacang tanah digoreng tanpa minyak dan diblande kasar
Cara2 masaknya....
π cili + belacan +secwn air diblande smpai halus(masukkan lam kuali)
π Gula merah dibancuh dgn secawan air dan ditapis(masukkan lam kuali)
π Masukkan gula pasir
π Masukkan kicap dan sos cili
π Masak dulu semua bahan2 td smpai mendidih...jaga2 sbb dia cepat meruap ..kang melimpah banjir plak dapo kome...selalu kacau2 kuah tu yea...
π Bila kuah dah mendidih... masukkan garam secukupnya.. supaya balance rasa dia...
π Pas tu masukkan air bancuhan tepung jagung td... kacau2 sebati...
πTime nih mmg kene kacau selalu guna api slow yea.....
π Masak smpai kuahnya agak pekat...
π Barulah masukkan 2sb bijan dan 2sb kacang tanah yg di blande....kacang blande yg lebih tu bila time nak makan..baru ditabur lagi atas rojak na...
π Masak lagi smpai pekat hitam memikat...
Siap sudahhhh π...
Sekian ..
Kredit : cik pooja
Kuah Rojak Kacang
πhttps://shope.ee/1q3qjzDMUS
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
-
Senarai Nama2 TUKANG URUT Di (TERENGGANU) Terima kasih Dah Tahniah Sape Yg Buat Senarai Ni... 1) Encik Mad Ali Kampung Paya Res...
-
☑️ Amik telefon picit nombor 03-516 13228. Telefon kilang gardenia dan mintak lah nak cakap dengan Puan Farah. Jangan kedekut cr...
-
(Semua cerita aku ini berdasarkan kisah benar yang berlaku pada diri aku sendiri, atau kawan-kawan rapat terdekat. Ia berlaku se...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan