Khamis, 9 Februari 2023
KUIH KASTURI ATAU KUIH KACANG HIJAU
Bahan - bahan :
🔹500 gram kacang hijau
🔹2 cawan gula
🔹1 cawan kelapa parut
🔹1/2 cawan tepung gandum
🔹Secubit garam
🔹Air untuk merebus kacang hijau
* Gunakan cawan penyukat metrik sukatan 250 ml untuk sama dan tepat.
Cara Buat Inti Kuih Kasturi :
1. Rebus kacang hijau hingga hancur guna salah satu kaedah yang ditulis dalam tips atas. Bila dah nak nampak hancur, buang air sedikit dan keringkan sedikit sebelum masukkan bahan lain seperti kelapa parut, tepung gandum, gula dan secubit garam.
2. Teruskan mengacau sehingga inti kacang hijau ini betul-betul kering. Guna api kecil ya untuk elak hangit.
3. Selepas dah kering, angkat dan sejukkan inti sebelum anda sapu tangan dengan minyak sedikit. Bentukkan bulat-bulat inti pada saiz yang hampir sama, lepas tu tekan menjadi leper.
Bahan Bancuhan Kulit Luar Kuih Kacang Hijau :
🔹2 cawan tepung beras cap 1 gajah
🔹1 sudu teh air kapur pekat
🔹Sedikit garam
🔹Sedikit serbuk kunyit
🔹1 biji telor
🔹Air ais untuk rangupkan kulit
Cara - cara :
1. Bancuh semua bahan sehingga dapat kepekatan yang sesuai. Jangan terlalu cair ya. Biarkan ianya pekat mengalir.
2. Panaskan minyak banyak dalam kuali. Bila dah panas, celup inti kuih kacang hijau tadi ke dalam bancuhan tepung beras dan goreng.
3. Goreng 3-4 biji sekali gorengan.
4. Bila dah nampak kulit kekuningan, terbalikkan dan bila dah masak, toskan kuih.
*Dah siap dah resepi kuih kasturi mudah untuk anda cuba sendiri di rumah.
Sumber: Resepi Mama
Kuih Frozen Kasturi
👉https://shope.ee/7zesf7LF2W
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
-
Senarai Nama2 TUKANG URUT Di (TERENGGANU) Terima kasih Dah Tahniah Sape Yg Buat Senarai Ni... 1) Encik Mad Ali Kampung Paya Res...
-
☑️ Amik telefon picit nombor 03-516 13228. Telefon kilang gardenia dan mintak lah nak cakap dengan Puan Farah. Jangan kedekut cr...
-
(Semua cerita aku ini berdasarkan kisah benar yang berlaku pada diri aku sendiri, atau kawan-kawan rapat terdekat. Ia berlaku se...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan