Khamis, 9 Februari 2023

RESEPI SIAKAP TOMYAM


Bahan-bahan:
* Pes tomyam
* 4 batang serai 4 batang – dihiris (separuh disumbat dalam ikan)
* 1/2 inci lengkuas (dihiris)
* 4 ulas bawang putih (dihiris)
* 1 akar ketumbar (diketuk)
* Sos ikan (optional)
* 2 kiub ayam
* 1 sudu gula (gula perang / nisan)
* 1 biji limau nipis
* Sayur (bawang holland, tomato, bunga kubis, kubis, daun limau purut, cili)

Cara-cara:
1. Masukkan serai, lengkuas, bawang putih, akar ketumbar yang dah dihiris tadi dalam periuk bersama ikan siakap kita, masukkan air dan didihkan.
2. Masukkan 2 sudu besar pes tomyam, kacau2. Tutup periuk dalam 5 minit.
3. Masukkan sos ikan sedikit. Kalau tak ada pon ok je.
4. Kemudian masukkan 2 kiub ayam dan tambah 1 sudu gula. Saya guna gula perang/ nisan. Barulah ori Thai
5. Dah mendidih, masukkan sayur (bawang holland, tomato, bunga kubis, kubis, daun limau purut, cili)
6. Akhir sekali perah sebiji limau nipis. Tutup api. Jangan bagi didih lama nanti sayur lembik habis hilang zatnya. Tabur daun ketumbar.

Kredit: Noor Hafiza Mohamad

Adabi Pes Tomyam
👉https://shope.ee/Aw1KoZN3i

Tiada ulasan:

Catat Ulasan