1.Jarang anak Mg Telipot tidak suka budu, terutama yang tinggal di sebelah pantai.
2.Dikatakan kalau makan nasi sepinggan, tetapi jika dimakan bersama budu dll bahan seperti asam limau, lada, ulam ulaman- ia tidak cukup sepinggan mungkin dua pinggan ke atas. Lada pula untuk lbih sedap digunakan lada burung (lada yang saiznya kecil tetapi pedas). Teruna tampan.& gadis cantik pun ramai suka makan budu...budu bukan lagi bahan yang memalukan sebenarnya tetapi tinggi khasiat sebenarnya.
3. Budu ini biasanya cukup disukai orang Terengganu dan Kelantan serta selatan Thai. Malah di.pulau Natuna pun penduduk sana buat dan makan budu, terutama yang asal dari Terengganu (pulau Seluan, Natuna) Walaupun ia adalah bilis yang diperam bersama garam dan berbau, terutama kalau lama diperam tetapi ia cukup membuka selera.
4. Mungkin ada yang memikirkan ia makanan yang agak jelek, tetapi kajian mendapati banyak zat dan khasiatnya.
5. Kajian ke atas budu telah dibuat para ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman. Penemuan terbarunmembuktikan kandungan budu memiliki glutathione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser.
6. Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis, koroner jantung, penyakit kencing manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal .Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab cirit (diarrhoea), penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.
7. Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna, diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan, ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat.
8. Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya, kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah. Pemakanan budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu, vitamin larut air (vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A, D, E dan K).
9.Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain seperti vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), asid pantotenat, asid niasin, vitamin B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin). Secara saintifik, budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin - yang mana vitamin B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut, ikan-ikan dan daging-daging lain vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah, di mana kekurangan vitamin ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat), sakit perut dan berat badan menurun.
10. Justeru itu hari ini budu telah mula dikomersialkan, dikilang dan dibotolkan, malah dibungkus dalam bekas yang mudah dibawa seperti 'ubat gigi'.
12. Namun sesetengah kita lebih suka budu kampung yang dikatakan lebih ori, tiada campuran bahan awet. Malah dikatakan yang diproses berskala kecil di kampung/pantai lebih terjamin kebersihan. Namun sudah hampir tiada lagi budu dalam tempayan/leger, kebanyakan kini diperam dalam bekas plastik .
Tiada ulasan:
Catat Ulasan