Rabu, 23 Jun 2021

BUDU


Dulu dulu saya tak kenal budu , tak pernah tengok apatah lagi untuk merasai budu .Yang saya kenal pada masa itu hanyalah kicap .Cincalok pun saya tak kenal dan tidak pernah rasa .

Saya mula mengenali budu di Depoh Polis semasa training konstabal pada tahun 1977.Ada ramai geng Kelantan sekali training dengan saya .Masa makan tengah hari , saya nampak beberapa orang membawa bekas atau botol berbalut kertas surat khabar .Semasa makan saya nampak mereka menuangkan sedikit bahan didalam botol tersebut didalam piring , dan makan bersama ikan goreng dan nasi .

Satu hari semasa makan tengahari saya sengaja duduk disebelah seorang budak Kelantan nama Abdullah .Abdullah ni dah agak berumur sedikit sebab dia menyambung perkhidmatannya dari askar .Banyak pengalamanlah tu .Lauk hari itu màcam biasa , ikan goreng , sayur dan kuah gulai.

Sebelum makan , Abdullah buka botol yang berbalut kertas surat khabar itu dan menuangkan sedikit isinya kedalam piring . Abdullah yang nampak saya memerhatikan perbuatannya telah menegur saya .

" Mu nak ka" tanya Abdullah kepada saya .
" Apa dia tu" tanya saya semula kepada Abdullah .
" Budu " jawab Abdullah ringkas kepada saya.
"Budu tu apa " tanya saya semula kepadanya sambil mata menjeling kearah botol tersebut .

Abdullah tidak mengendah atau memberikan jawapan kepada pertanyaan saya .Dia terus makan dengan khusyuk ,cicah ikan goreng dengan budu dan makan dengan nasi .

Selepas makan , balik ke berek untuk berihat sekejap .Sebelah katil saya pun budak Kelantan namanya Salleh , tapi saya panggil Awe sahaja .

" Awe, budu tu apa " saya bertanya kepada Awe. Mendengar pertanyaan saya Awe ketawa sambil membuka peti hitamnya untuk mengambil sesuatu .
" Ni budu , mu nak ka , kalau mu nak esok mu makan kat sebelah ambo " kata Awe sambil menyarungkan kasut boot kawad ke kakinya .

Esoknya sewaktu makan tengahari saya telah mengambil tempat disebelah Awe .Seperti Abdullah , Awe pun membalut botol budunya dengan kertas surat khabar .Timbul pertanyaan didalam benak fikiran saya , adakah budu ini benda larangan , jika tidak kenapa ianya perlu dibalut dengan kertas surat khabar .

Saya tidak bertanyakan soalan itu kepada Awe .
Awe terus membuka botol yang dibawanya dan menuangkan kedalam piring.Dan piring itu kemudiannya diletakkan olehnya dihadapan saya .

" Mu rasa lah sendiri budu ni , mu makan dengan ikan goreng ." kata Awe mengajar saya .

Saya ambil piring itu dan menuangkannya kedalam piring saya kesemuanya .Dah jadi màcam kuah .Awe yang nampak perbuatan saya itu telah menegur dengan meninggikan suaranya .
" Bukan màcam tu , ini bukannya gulai, budu ini untuk dicicah dengan ikan goreng .Kalau màcam ni tak sampai seminggu , habislah budu ambo " kata Awe sambil menarik muka..marah agaknya .

Saya teruskan makan nasi berkuahkan budu .
Aduhh ..masin yaamat. Saya hanya makan nasi sedikit sahaja , Awe mengambil kuah budu didalam pinggan saya dan menuangkannya kembali kedalam piringnya .

Itulah pertama kalinya saya merasai keenakan budu .Walaupun terasa masin , tetapi rasanya ada aura yang tersendiri .Sejak dari hari itu , saya tidak lagi menoleh kebelakang .Budu sudah menjadi sajian saya hampir setiap hari di dewan makan Pulapol tersebut .

Bila Awe bagitau stock budu nak habis , saya pula dah pandai membeli sebotol budu .Kirim kat budak budak pekerja didewan makan itu .

Bila dah mula bertugas , apabila masuk operasi saya siap berpesan kepada anak anak buah yang berasal dari Kelantan agar membawa sekali budu semasa operasi didalam hutan .Kebiasaannya didalam hutan , budu akan dipadankan dengan buah geduak atau kerdas yang pokoknya agak mudah dijumpai didalam hutan .

Bila saya bertugas di Kelantan , level kebuduan saya kini telah bertambah tinggi .Budu akan dicicah dengan apa sahaja ulam ulaman ataupun ikan atau daging bakar .Pada masa itu , saya sudah pandai memilih mana satu budu yang sedap .

Saya juga kebiasaannya akan meminta kedai makan meletakkan sedikit tempoyak kedalam piring budu tersebut .

Walaupun bahan asasnya adalah sama iaitu ikan bilis yang telah diperam lama bersama garam , tetapi setiap dari jenis budu ada sedikit perbedaan rasanya .

Bagaimanapun bagi sayalah , dahulunya saya lebih menggemari budu dari Selatan Thailand yang agak kehitam hitaman sedikit warnanya . Mungkin semasa saya bertugas di Rantau Panjang dahulu , budu Selatan Thailand ini mudah didapati dan harganya sedikit murah dari budu di Kelantan .

Tetapi apabila zaman PKP ni , saya sudah mula beralih kepada budu made in Kelantan .

Apapun kata orang , jika nak pandai bercakap didalam loghat atau slanga Kelantan , kita kena selalu makan budu .Saya yang kini telah lebih dari empat puluh tahun makan budu , masih tergagap gagap nak bertutur didalam slang Kelantan walaupun pernah hampir enam tahun bertugas dibumi Kelantan .Tidak cukup dengan itu , bini ambo pun Mek Klate ..hah guano tu .

Sumber :
Facebook Group Page
Sejahtera Malaysiaku Dulu - Dulu Official

Tiada ulasan:

Catat Ulasan