Jumaat, 7 Oktober 2022

KEK COKLAT MOIST KUKUS & RESEPI 11 TOPPING COKLAT

Bahan :

1 cwan serbuk koko
1 cwan gula pasir
1 cwan minyak masak
1 cwan susu pekat
1 cwan susu cair

Semua bahan ni dimasak sekejap, jangan sampai menggelegak sekadar semua sebati tutup ap, ketepikan.

4 biji telur gred A

1 cwan tpg gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
ketiga bahan ni diayak.

Dah agak suam bahan yang dimasak tadi masukkan kedlm blander.

Masukkan 4 biji telur, bland sekejap.

Kemudian masukkan tepung gandum yang diayak bersama baking powder dan soda bikarbonat, bland sehingga semuanya sebati.

Panaskan pengukus terlebih dahulu.

Loyang sapukan sedikit planta kemudian masukkan adunan kek.

Nampak air dh mendidih masukkan adunan kek tadi.

Kukus selama 45 minit. Api sederhana.

Nota :
Cikza gandakan bahan tu nampak kek besar.
Cikza tak buat topping coklat. Rasa nak makan mcm tu je. Alhamdulillah sedap sangat2 kek tu, lembut dan tak muak.

Selamat mencuba..

Kredit: Noriza Awang Hamat

______

💓 11 RESEPI TOPPING COKLAT 💓

👉 TOPPING COKLAT PERTAMA 👈

2 sb marjerin
3 sb susu cair / air panas
1/2 cawan serbuk koko
4 sb susu pekat

Masak secara double boiler, biarkan sebentar dan curahkan ke atas kek yang telah sejuk .

👉 TOPPING COKLAT KEDUA 👈

150g coklat masakan
35g susu cair
1 sk mentega

Masak secara doubled boiler, biarkan sebentar dan curahkan ke atas kek yang telah sejuk .

👉 TOPPING COKLAT KETIGA 👈

1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
1 sb minyak masak

Masak kesemua bahan atas api perlahan. Biarkan sebentar dan curahkan ke atas kek yang telah sejuk.

👉 TOPPING COKLAT KEEMPAT 👈

250g coklat masakan
1 sb marjerin / mentega
130ml double cream / whipping cream
gula halus secukup rasa (optional)

Cairkan coklat secara double boiler. Alihkan dari api, kemudian masukkan bahan bahan lain. Kacau sebati dan curahkan ke atas kek .

👉 TOPPING COKLAT KELIMA 👈

1/2 bar coklat masakan
2 sb mentega
1/2 sb gula halus
sedikit esen vanilla

Masak secara double boiler. Biarkan sebentar dan curahkan ke atas kek.

👉 TOPPING COKLAT KEENAM 👈

200g coklat masakan
2 sb susu pekat
6 sb air panas

Masak secara double boiler. Biarkan sebentar dan curahkan ke atas kek yang telah sejuk.

👉 TOPPING COKLAT KETUJUH 👈

450g coklat - potong kecil
300g whipping cream / heavy cream / thick cream

Masukkan ke dalam periuk kecil dan masak sehingga coklat cair. Sejukkan sedikit sebelum dituang ke atas kek.

👉 TOPPING COKLAT KELAPAN 👈

200g susu sejat
600g coklat masakan
1 sb madu / mentega

Masukkan ke dalam periuk kecil dan masak sehingga coklat cair. Sejukkan sedikit sebelum dituang ke atas kek.

👉 TOPPING COKLAT KESEMBILAN 👈
300g coklat masakan
200g UHT whipping cream
1 sb mentega

Panaskan krim hingga mendidih sedikit dan matikan api. Masukkan coklat dan kacau sehingga coklat cair dan sebati. Masukkan mentega dan sebatikan.

👉 TOPPING COKLAT KESEPULUH 👈

1 sb gelatin
150g coklat bar compound
1 biji kuning telur
2 biji putih telur
2 sb gula kastor
200g whipping cream
2 sb mentega

Larutkan gelatin dengan sedikit air panas.
Cairkam coklat bar guna kaedah doubled boiler.
Masukkan 1 biji kuning telur yang dah dipukul, 2 sb mentega dan gelati.
Gaul sebati, ketepikan.
Pukul 2 biji putih telur dan 2 sb gula kastor sehingga bertanduk.
Campur dalam adunan coklat guna kaedah kaup balik.
Pukul 200g whipping cream dan masukkan dalam adunan coklat.
Simpan dalam peti ais selama 2 jam sebelum digunakan .

👉 TOPPING COKLAT KESEBELAS 👈

1/2 ketul mentega
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat

Masak secara double boiler hingga sebati. Siap untuk digunakan.

Kredit: Farisha Sofea

Tepung Cake Chocolate Moist

Tiada ulasan:

Catat Ulasan