Jumaat, 28 Oktober 2022

πŸ¦ͺ RENDANG KERANG πŸ¦ͺ


Menu hari ini sambal kerang.
Selalunya sya masak sambal kerang ala² nasi kandar berkari, hari ini ubah masak rendang.
RENDANG KERANG > cara sya
Bahan²
πŸ¦ͺ Kerang rebus, keluarkan isinya basuh bawah paip kemudian toskan....anggaran 1 mangkuk besar
Bahan kisar
πŸ¦ͺ 2 btg serai
πŸ¦ͺ 1 biji bwg besar
πŸ¦ͺ 4 biji bwg kecil
πŸ¦ͺ 6 ulas bwg putih
πŸ¦ͺ 1 inci halia
πŸ¦ͺ 1 inci kunyit
πŸ¦ͺ 2 inci lengkuas
πŸ¦ͺ 2 sdb cili kisar
πŸ¦ͺ 10 biji cili padi (kalau suka pedas lebihkan)
πŸ¦ͺ 500 g santan
πŸ¦ͺ Garam, gula dan perasa jika suka
πŸ¦ͺ Sedikit kerisik (pilihan) # sya tak letak
πŸ¦ͺ Asam keping
πŸ¦ͺ Beberapa lembar daun limau purut @ daun kunyit.
Cara²:
✍️ Tumis semua bahan kisar sampai pecah minyak.
✍️ Masukkan santan dan asam keping biarkan merenih sampai kuah pekat.
✍️ Bila kuah dah pekat masukkan garam, gula, perasa jika suka.
✍️ Masukkan kerang, masak kira² 10 minit sebab kerang dah direbus tak perlu masak lama.
✍️ Masukkan kerisik jika suka.....dan taburkan daun limau purut @ daun kunyit.
✍️ Siap sedia untuk dinikmati bersama nasi panas @ nasi impit.
Selamat mencuba πŸ₯°

Resepi oleh Nor Afidah / Dapur Saji Fida

Pes Rendang 2kilo
πŸ‘‰ https://shope.ee/4063xILVJI

Tiada ulasan:

Catat Ulasan