28 Oktober
π¦ͺ RENDANG KERANG π¦ͺ
Menu hari ini sambal kerang.
Selalunya sya masak sambal kerang ala² nasi kandar berkari, hari ini ubah masak rendang.
RENDANG KERANG > cara sya
Bahan²
π¦ͺ Kerang rebus, keluarkan isinya basuh bawah paip kemudian toskan....anggaran 1 mangkuk besar
Bahan kisar
π¦ͺ 2 btg serai
π¦ͺ 1 biji bwg besar
π¦ͺ 4 biji bwg kecil
π¦ͺ 6 ulas bwg putih
π¦ͺ 1 inci halia
π¦ͺ 1 inci kunyit
π¦ͺ 2 inci lengkuas
π¦ͺ 2 sdb cili kisar
π¦ͺ 10 biji cili padi (kalau suka pedas lebihkan)
π¦ͺ 500 g santan
π¦ͺ Garam, gula dan perasa jika suka
π¦ͺ Sedikit kerisik (pilihan) # sya tak letak
π¦ͺ Asam keping
π¦ͺ Beberapa lembar daun limau purut @ daun kunyit.
Cara²:
✍️ Tumis semua bahan kisar sampai pecah minyak.
✍️ Masukkan santan dan asam keping biarkan merenih sampai kuah pekat.
✍️ Bila kuah dah pekat masukkan garam, gula, perasa jika suka.
✍️ Masukkan kerang, masak kira² 10 minit sebab kerang dah direbus tak perlu masak lama.
✍️ Masukkan kerisik jika suka.....dan taburkan daun limau purut @ daun kunyit.
✍️ Siap sedia untuk dinikmati bersama nasi panas @ nasi impit.
Selamat mencuba π₯°
Resepi oleh Nor Afidah / Dapur Saji Fida
Pes Rendang 2kilo
π https://shope.ee/4063xILVJI
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
-
Senarai Nama2 TUKANG URUT Di (TERENGGANU) Terima kasih Dah Tahniah Sape Yg Buat Senarai Ni... 1) Encik Mad Ali Kampung Paya Res...
-
Sejak masa Rasulullah shallalahu alaihi wasallam diketahui bahwa dinar dan dirham telah menjadi bagian dari kehidupan muslim unt...
-
Assalamualaikum semua. Saya ingin berkongsi pengalaman saya menghadiri Profession Assessment Centre (PAC) atau Ujian Bakat untuk...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan