Rabu, 26 Oktober 2022
RESEPI CUCUR UDANG TAK SERAP MINYAK
Bahan-bahan :
Tepung gandum - 1/2kg
Tepung beras - 2 tbsp
Bawang besar - 1 labu (potong dadu)
Telur - 2 biji
Taugeh - 1 cawan
Kucai
Udang kertas (kopek kulit)
Udang biasa (untuk hiasan atas)
Air - 3 Cawan
Garam - Secukup rasa
Cara-cara :
Campurkan je semua bahan lepastu perap selama 3 jam. Kalau nak perap kurang dari 3 jam pun boleh je tapi nanti tak berapa sedap, dia jadi keras.
*Ni la rahsia dia kembung tapi tak serap minyak, perap kan je sebab kita tak guna baking powder tau.*
Cara nak goreng :
1.Panaskan 2 kuali. 1 untuk menggoreng, 1 lagi untuk panaskan senduk. Minyak dan senduk kena betul-betul panas, kalau tak panas nanti melekat.
2.Bila senduk dah panas, masukkan adunan tepung dalam senduk tadi dan letak udang kat atas, terus masukkan dalam kuali untuk menggoreng.
3.Goreng sampai garing warna coklat keemasan. Ok siap!
Makan dengan partner sos dia ni, memang layan betul.
Bahan sos :
Cili masak
Bawang putih
Gula
Garam
Cuka
Sos cili
Tepung jagung - bancuh dengan air
Cara-cara :
Rebus cili & bawang putih lepastu blend sampai hancur. Masakkan dengan api perlahan, campurkan sekali gula, garam & cuka. Tambah 2-3 sudu sos cili untuk nampak warna cantik. Last sekali baru masukkan air tepung jagung.
Selamat mencuba! Jangan lupa kredit Tyra okies!
Credit : Tyra Manan
Tepung Cucur Adabi
👉 https://shope.ee/VW9cd3kMT
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
-
Senarai Nama2 TUKANG URUT Di (TERENGGANU) Terima kasih Dah Tahniah Sape Yg Buat Senarai Ni... 1) Encik Mad Ali Kampung Paya Res...
-
☑️ Amik telefon picit nombor 03-516 13228. Telefon kilang gardenia dan mintak lah nak cakap dengan Puan Farah. Jangan kedekut cr...
-
(Semua cerita aku ini berdasarkan kisah benar yang berlaku pada diri aku sendiri, atau kawan-kawan rapat terdekat. Ia berlaku se...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan