Rabu, 26 Oktober 2022

RESEPI SET NASI MINYAK


Nasi minyak ramai orang suka makan tiap Kali kenduri,mesti rindukan NK makan nasi minyak..,malah,sekarang musim PKP,kenduri pula perlu ditangguhkan,Yang teringin Nak makan nasi

minyak..boleh la Cuba masak dirumah,saya sertakan RESEPI NASI MINYAK & DAGING MASAK HITAM & ACAR TUMIS

πŸ‘©πŸ»‍πŸ³πŸ‘©πŸ»‍🍳Beras basmati 5 pot

Susu Cair =1 cawan

Bawang merah 5 biji dihiris halus

Bawang putih 3 biji dihiris halus

Halia 2cm dihiris/atau ditumbuk

Serai 1 batang (dikatok)

Bunga lawang 1 biji

Buah pelaga 3 biji

Kayu Manis 1 batang kecil

Bunga cengkih 3 biji

Minyak sapi 2@3 sudu besar

Sedikit pewarna kuning atau serbuk kunyit(hujung sudu)

Garam Dan serbuk perasa(agak2)

✨✨rendamkan beras basmati selama 30-45 minit Dan toskan

P/S sukatan air = 1 pot beras basmati= 1 ¼ pot air

πŸ‘©πŸΌ‍πŸ³πŸ‘©πŸ»‍🍳🐐RESEPI DAGING MASAK HITAMπŸ„

Bahan bahan

1 kg daging(direbus sehingga empuk)

Kacang peas Dalam tin 4@5 sudu besar(jika suka)

Kismis 1 kotak kismiss @ 4 sudu besar

½botol kecil kicap Manis(cap kipas udang saya Guna)

1 batang serai dikatok

Daun kari 2 batang

1 sudu besar air asam jawa

2 biji bawang besar dihiris halus

2 sudu besar Serbuk Kari daging

1 sudu besar serbuk sup

1 batang kayu Manis,1 biji buah pelaga,1biji Bunga lawang,2 biji Bunga cengkih

Gula pasir@gula Melaka 3 sudu besar

Garam Dan serbuk perasa

Minyak masak untuk menumis

Air rebusan daging 4 senduk

Bahan Kisar:

5 batang batang serai

10 tangkai cili kering - boleh tambah jika suka pedas

Halia sebesar ibu jari

20 biji bawang merah atau @ biji bawang besar

4 biji buah keras

10 biji bawang putih

Caranya

1)panaskan minyak,Dan masukkan daun kari, serai,bawang Yang dihiris,Bunga lawang,buah pelaga,Bunga cengkih,kayu manis, masak sehingga Naik bau atau sedikit kekuningan

2.masukkan bahan Yang dikisar Dan masak sehingga pecah minyak Dan masak

3.apabila Sudah pecah minyak,masukkan serbuk Kari,Dan serbuk sup.(masak seketika)

4.masukkan air asam jawa 1 sudu besar

5.masukkan kicap Manis Dan air rebusan daging(4 senduk) Dan masukkan sekali daging Yang telah direbus

6.masukkan kismis ,kacang peas Dan masakkn agak sedikit kering ..(Kalo suka.berkuah Pon tak pe)

7.perasakan dengan gula melaka,gula putih,garam,Dan serbuk perasa(Rasakan secukup rasa Yang dimahukan)

8.siap dihidang...

πŸ‘©πŸ»‍πŸ³πŸ‘©πŸ»‍🍳RESEPI ACAR TIMUN BERTUMIS

Timun 1 biji(dipotong)

Lobak merah 1 biji(dipotong)

Bawang kecil 15 biji

Bawang putih 15 biji

Halia 2 cm dihiris halus2

Biji sawi 1 sudu besar

Cili kisar 3 sudu besar

Rempah Kari ikan 1 sudu besar

Gula melaka 1 sudu besar

Gula putih 1 sudu besar

Kismis 2 sudu besar

2 sudu besar cuka

Garam(agak

Serbuk perasa

Daun kari 1 batang

Minyak masak 3 sudu besar

Caranya

1.panaskan minyak masak,Dan masukkan biji sawi dam daun kari

2.Tumis cili kisar sehingga pecah minyak,

3.Masukkan serbuk Kari Dan masak seketika

4.masukkan ,halia,bawang kecil Dan bawang putih,masak sehingga lembut(API perlahan)

5.apabila Sudah lembut,masukkan cuka,garam,gula melaka,gula putih,serbuk perasa,Dan kismis...

6.masukkan lobak merah Dan timun..masak lembut sehingga masak ..

P/s=sesuai dimakan dengan daging/kambing masak hitam ,ayam masak tomato,ayam masak merah,Kari ayam,Kari daging,masak kurma ayam,daging,kambing,atau telur,..atau ikut Yang disukai😍😍

Resepi: Nurul Ateekah

Pes Nasi Minyak Terengganu
πŸ‘‰ https://shope.ee/5AHyGiApt3

Tiada ulasan:

Catat Ulasan