Khamis, 6 Oktober 2022

RESEPI APAM BALIK 😋


Bahan-bahan :

2 cawan tepung gandum
1 sudu besar susu pekat
1/4 cawan gula
1 sudu kecil yis
1/2 cawan air suam
2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil soda bikarbonat
Sedikit garam
1 biji telur saiz kecil
1 cawan susu segar

Bahan topping :

Jagung dalam tin
Kacang tanah disangai dan ditumbuk kasar
Gula
Sedikit majerin untuk disapu pada permukaan apam balik setelah masak

Cara memasak :

1. Campurkan gula, yis dan air suam di dalam satu cawan dan tutup permukaan cawan dan biarkan 5 minit. Campuran boleh diletak dalam adunan tepung nanti.
2. Pecahkan telur dan kacau sehingga berbuih dan campur bahan yang telah dibuat di dalam satu cawan, kacau sehingga sebati.
3. Biarkan adunan dalam masa 30 minit dan boleh dioles pada permukaan nonstick pan dalam satu senduk atau lebih sedikit.
4. Setkan api pada kadar sederhana sahaja. Apabila tepung sudah nampak separuh kering, taburkan gula, jagung dan kacang tanah. Lipat dua tepung tersebut.
5. Sapu sedikit majerin pada kulit apam balik.

Selamat mencuba dan semoga berjaya !

Kredit resepi : Siti Nadirah

Dulang buat apam balik
👉 https://shope.ee/q8UEjfr7q

Tiada ulasan:

Catat Ulasan