Selasa, 25 Oktober 2022

ROTI CANAI


Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum
Secubit garam halus  (jgn bbh byk nnt masin)
1/2 cawan air(elok air suam)
1 s/b marjerin planta
1 s/b susu pekat manis.
**SKIT MARJERIN TUK SALUT TEPUNG

-campurkan tepung bersama garam halus,marjerin ,dan juga susu...
-gaul sebati hingga jadi seperti serbuk roti...

-masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi adunan yg lembut x melekat kt tangan.. klu keras skit bole tambah sedikit lg air ye....

-kemudian bentukkan doh bulat2 spt bola (dapat la dlm 5 biji) ikut besar mn kita nk... jgn la kecil sgt... salut ngan marjerin setiap bebola tadi tu ye...

-bole la diperap 1-2 jam (klu nk cpt mkn la)..klu x buat doh malam dan esoknya boleh la dicanai...

-proses menebar roti.. nak bt gaya mcm mana pun xpe..janji haluskan permukaan tepung tu...masa ni kita kn bubuh tangan ngan minyak... sapukan adunan ngan sedikit minyak jg..

-ambil satu adunan ..bubuh dlm talam..tepek2 ia skit.. kemudian kita tarik2 adunan tarik ketepi... buat senipis yg bole.. baru sedap.

- Kemudian jadikan ia memanjang..kemudian gulung...tepek skit atas dia...
-masa nk goreng tu lenyekkn ia skit guna tangan jadikan selebar tapak tangan

- Kemudian bole la masak kt
kuali leper...bubuh sesudu minyak masa memasak roti canai ni...klu nk lg garing bole bbh minyak lebih skit.. ikut selera masing2..masak hingga keperang-perangan..

Selamat mencuba

Kredit: empunya resepi

Roti Canai Segera
πŸ‘‰ https://shope.ee/6pQAOcgCDT

Tiada ulasan:

Catat Ulasan