Rabu, 12 Oktober 2022

REMPEYEK RANGUP


1 ulas bawang putih*
1 biji buah keras*
1/2 sudu besar biji ketumbar*
1/2 sudu besar jintan manis*
1/2 sudu besar jintan putih*
2 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk perasa
1 biji telur
1 sudu besar air kapur
330ml santan cair
500 gram minyak masak
Ikan bilis
Kacang tanah

1. Tumbuk bahan yang bertanda* sehingga lumat, ketepikan.

2. Di dalam mangkuk masukkan tepung beras bersama bahan tumbuk tadi, garam, serbuk perasa, telur, air kapur gaulkan.

3. Masukkan santan cair sedikit demi sedikit. Gaul sehingga sebati.

4. Panaskan minyak, sambil itu boleh panaskan acuan rempeyek di dalam minyak selama 5 minit.

5. Selepas acuan dah panas tuang adunan ke dalam acuan (jangan terlalu banyak sangat) letakkan ikan bilis dan kacang tanah.

6. Goreng sehingga keperangan dengan menggunakan api yang sederhana.

7. Angkat toskan minyak biarkan rempeyek sedikit sejuk, barulah simpan dalam bekas kedap udara.

Resepi & foto : Samsiah Hj Mat Ali

Rempeyek Kacang Tanah
👉 https://shp.ee/eiwmxz5

Tiada ulasan:

Catat Ulasan