Isnin, 12 Februari 2024

𝑻𝑨𝑹𝑻 𝑵𝑬𝑵𝑨𝑺 𝑱𝑬𝑳𝑰𝑻𝑨


Bahan Doh :

350 gram Butter(klu nak guna pure butter pon boleh
2 sdb gula aising
2 sdb susu pekat
1 biji kuning Telur
1 sdt esen vanila
550 g Tepung gandum
50 g Tepung jagung
Sedikit pewarna kuning
  
Bahan untuk inti

Jem Nenas Ready made(timbang seberat 6-7g)

Cara-Cara :

1. Butter dan gula dipukul hingga kembang.Masukkan susu pekat.kuning telur,esen vanila dan pewarna kuning.Adun lg hingga sebati.

2. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yg telah diayak terlebih dahulu.masukkan sedikit2 dan uli sebati hingga menjadi doh yg lembut tak melekat ditangan.

3.Rehatkankan doh selama 30 minit sebelum dicanai.

4. Ambil sedikit dari adunan dan diwarnakan warna hijau untuk garisan dan merah untuk bunga..

5. Kemudian tekan adunan kedalam acuan tart, letakkan jem dan gulung.. deco ikut kretiviti masing-masing..

6. Bakar dengan suhu 150°c 20 minit.Setelah masak keluarkan dari oven dan sejukkan diredai...selamat mencuba.

Kredit: Iza Afiza

Tiada ulasan:

Catat Ulasan