Selasa, 27 Februari 2024
π¦RESEPI BISKUT AISKRIMπ¦
BAHAN-BAHAN:
▪️ 130gm mentega
▪️ 60gm gula ising
▪️ 160gm tepung gandum
▪️ 30gm tepung jagung
▪️ 20gm tepung ubi
▪️ 1/4 sudu teh serbuk penaik
▪️ 20gm serbuk badam
▪️ Sedikit esen vanilla
▪️ 1 biji kuning telur | untuk sapuan
▪️ Sedikit coklat masakan | dicairkan
▪️ Gula-gula manik | hiasan
CARA MEMASAK π©π³
1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang.
2. Kemudian campurkan kesemua tepung yang telah diayak bersama serbuk penaik dan juga serbuk badam. Gaul sehingga menjadi doh.
3. Canai doh dan terap menggunakan acuan berbentuk aiskrim.
4. Susun kepingan doh yang telah diterap tadi diatas loyang pembakar. Sapukan telur diatasnya dan bakar pada suhu 180°C selama 20 minit atau sehingga masak.
5. Sejukkan biskut seketika dan kemudian celup hujung biskut ke dalam coklat yang telah dicairkan.
6. Taburkan gula-gula manik berwarna dengan secukupnya. Sedia untuk dinikmati.
Sumber asal resepi & Gambar : rasa(dot)my
Esen Vanilla :-
https://shope.ee/9KJz1M0k1N
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
-
Senarai Nama2 TUKANG URUT Di (TERENGGANU) Terima kasih Dah Tahniah Sape Yg Buat Senarai Ni... 1) Encik Mad Ali Kampung Paya Res...
-
☑️ Amik telefon picit nombor 03-516 13228. Telefon kilang gardenia dan mintak lah nak cakap dengan Puan Farah. Jangan kedekut cr...
-
(Semua cerita aku ini berdasarkan kisah benar yang berlaku pada diri aku sendiri, atau kawan-kawan rapat terdekat. Ia berlaku se...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan