Selasa, 27 Februari 2024

🍦RESEPI BISKUT AISKRIM🍦


BAHAN-BAHAN:
▪️ 130gm mentega
▪️ 60gm gula ising
▪️ 160gm tepung gandum
▪️ 30gm tepung jagung
▪️ 20gm tepung ubi
▪️ 1/4 sudu teh serbuk penaik
▪️ 20gm serbuk badam
▪️ Sedikit esen vanilla
▪️ 1 biji kuning telur | untuk sapuan
▪️ Sedikit coklat masakan | dicairkan
▪️ Gula-gula manik | hiasan

CARA MEMASAK πŸ‘©‍🍳

1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang.

2. Kemudian campurkan kesemua tepung yang telah diayak bersama serbuk penaik dan juga serbuk badam. Gaul sehingga menjadi doh.

3. Canai doh dan terap menggunakan acuan berbentuk aiskrim.

4. Susun kepingan doh yang telah diterap tadi diatas loyang pembakar. Sapukan telur diatasnya dan bakar pada suhu 180°C selama 20 minit atau sehingga masak.

5. Sejukkan biskut seketika dan kemudian celup hujung biskut ke dalam coklat yang telah dicairkan.

6. Taburkan gula-gula manik berwarna dengan secukupnya. Sedia untuk dinikmati.

Sumber asal resepi & Gambar : rasa(dot)my

Esen Vanilla :-
https://shope.ee/9KJz1M0k1N

Tiada ulasan:

Catat Ulasan