Rabu, 21 Februari 2024

IKAN GORENG ASAM JAWA


Dulukan rasa pelik sangat bila ada orang goreng ikan sampai rentung hitam macam tu. Lagi hitam lagilah sedap katanya.
Rupanya baru tahu mereka goreng ikan tu guna garam dan asam jawa. Memang enak juga rasa isi dan kulit ikannya.
Kebetulan anak- anak mahukan lauk simple harini. Maka kita buatkan lah,
Ikan Sardin Goreng Asam Jawa,
Ikan Sardin
Asam Jawa secukupnya
½ sk Mushroom seasoning
Sedikit garam
1. Gaulkan rata kesemua bahan dan goreng bersama minyak.
2. Ikan memang akan nampak macam dah hangit tapi sebenarnya tak pun.
3. Bila dah masak sepenuhnya boleh diangkat. Toskan minyak. Siap!
Saja saya lawankan dengan budu. Anak-anak pertama kali rasa budu harini. Awal tu muka masing-masing jem je. Kenapa budu? Kenapa bukan kicap manis? Tapi bila dah rasaa hah baru tahu.
Bertambah yaa kawan-kawan.
Nasi dan lauk dah habis!

Kredit : Norhayati Maliq

Asam Jawa Kampung :-
https://shope.ee/6UznUDwB7g

Tiada ulasan:

Catat Ulasan