BAHAN-BAHAN :
* 2 sudu rempah kari daging
* Gula
* Garam @ perasa secukupnya
* Ketam
* Sotong
* Lala
* Udang
* Bunga kobis
* Brokoli
* Jagung rebus
BAHAN KISAR :
* 2 biji bawang besar
* Satu genggam cili kering
* 3 ulas bawang putih
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak sedikit & masukkan bahan yang kisar tadi.
2. Tunggu sambal naik minyak, kemudian masukkan rempah kari daging dan masak sehingga betul2 pekat. Masukkan gula, garam & perasa secukupnya.
3. Masukkan ketam. Gaul rata.
4. Masukkan sotong. Gaul rata.
5. Tunggu 5 minit dan masukkan lala. Gaul rata.
6. Akhir sekali masukkan udang, bunga kobis & brokoli. Gaul rata semuanya.
7. Kalau ada jagung rebus, boleh potong dan masukkan sekali. Gaul rata lagi dan siap.
NOTA :
Air jangan letak terlalu banyak sebab udang dan sotong akan keluarkan air
Kredit : Nur Syafiqin
SELAMAT MENCUBA π
Rempah Kari :-
Tiada ulasan:
Catat Ulasan