https://shope.ee/A9sqNiavgw
Resepi Crust🧁
🧁170gm butter
🧁50gm gula aising
🧁1 biji telur Gred C
🧁290gm tepung gandum
🧁1 sudu kecil esen vanilla
🧁acuan tart
Cara-cara:
Pukul butter dan gula..Jangan putar lama sangat.
🥣Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
🥣Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh..
🥣Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 150’c selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
🥣Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.
Resepi Cheese:
🧁250gm cream cheese
🧁50gm gula kastor / gula halus
🧁1 biji telur Saiz B
🧁½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
🥣Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
🥣Sediakan filling yg kita suka. Biasa kita boleh gunakan blueberry, strawberry, coklat, kiwi, oren atau jam nenas tuk buat filling cheese tart ni..
🥣Bahan2an untuk filing ni boleh kita dapatkan dari kedai2 menjual bahan2an tuk buat kuih dan kek. Kalau rajin boleh juga di buat sendiri..😜😜
🥣Masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi..
🥣Masukkan filling ke dalam kulit tat. Untuk memudahkan kita gunakan kaedah yg sama untuk letakkan filing tadi.
🥣Dimana kita masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.
🥣Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi...selepas itu boleh hias di atas tat tu dgn buah..kalau xnak boleh ukir corak di atas tat tersebut😊
Tadaaa siap😋😋😋
Selamat mencuba..buah tu ada anggur je..bolehlah kan drp kosong dia atsnya..🥰
Kredit: Dian NurFarah
Resepi Crust🧁
🧁170gm butter
🧁50gm gula aising
🧁1 biji telur Gred C
🧁290gm tepung gandum
🧁1 sudu kecil esen vanilla
🧁acuan tart
Cara-cara:
Pukul butter dan gula..Jangan putar lama sangat.
🥣Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
🥣Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh..
🥣Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 150’c selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
🥣Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.
Resepi Cheese:
🧁250gm cream cheese
🧁50gm gula kastor / gula halus
🧁1 biji telur Saiz B
🧁½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
🥣Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
🥣Sediakan filling yg kita suka. Biasa kita boleh gunakan blueberry, strawberry, coklat, kiwi, oren atau jam nenas tuk buat filling cheese tart ni..
🥣Bahan2an untuk filing ni boleh kita dapatkan dari kedai2 menjual bahan2an tuk buat kuih dan kek. Kalau rajin boleh juga di buat sendiri..😜😜
🥣Masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi..
🥣Masukkan filling ke dalam kulit tat. Untuk memudahkan kita gunakan kaedah yg sama untuk letakkan filing tadi.
🥣Dimana kita masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.
🥣Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi...selepas itu boleh hias di atas tat tu dgn buah..kalau xnak boleh ukir corak di atas tat tersebut😊
Tadaaa siap😋😋😋
Selamat mencuba..buah tu ada anggur je..bolehlah kan drp kosong dia atsnya..🥰
Kredit: Dian NurFarah
Tiada ulasan:
Catat Ulasan