Khamis, 15 Februari 2024

RESIPI KEK TAPAK KUDA LEMBUT DAN GEBU


Bahan-bahan:

4 Biji telur gred A / 5 biji B
1/2 cawan Gula castor
1/2 cawan Tepung naik sendiri
1 sdb Ovellete
3 sdk Susu tepung
1 sdk Esen vanilla
125 gram marjerin/butter (dicairkan)
Cara-cara membuat:

1. Pukul sampai gebu dan kembang semua bahan kecuali butter cair. Bila sudah gebu dan fluffy, masukkan butter cair. Kaup semula hingga sebati.

2. Asingkan 100g adunan dan masukkan 1sdb serbuk koko jika nak buat warna koko bahagian dalam tu.

3. Simpan sikit lebihan utk lorekkan bhgian atas.

4. Menggunakan loyang saiz 10 inci. Bakar suhu 150 selama 25-30 minit ikut kesesuaian oven masing-masing.

5. Dah siap bakar, sejukkan sekejap dengan terbalikkan kek. Dan terbalikkan semula. Wrap degnan menggunakan plastik cyling wrap kemas-kemas.

6. Boleh letak filling kesukaan. Boleh letak chiller sebelum potong untuk elakkan filling terlalu meleleh.

Semoga perkongsian resipi ini dapat memberikan manfaat kepada semua dan selamat mencuba.

Kredit Resepi : Tuan Adriana Arissa

Kek Tapak Kuda :-
https://shope.ee/9zZV9KTVCc

Tiada ulasan:

Catat Ulasan