Rabu, 28 Februari 2024

MASAK LEMAK PUCUK PAKU DENGAN UDANG


1 mangkuk besar pucuk paku yang telah di bersihkan
10 ekor udang sederhana besar
2 pokok daun ketumbar bersama akarnya~ akarnya bersihkan hiris2 sikit puang kotor tanahnya
2 batang serai ~ di titik

Bahan Kisar
15 tangkai cili padi ~ kalau tak suka pedas boleh kurangkan
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inc kunyit hidup
2 keping asam keping

garam dan secukup rasa
1 mangkuk santan

Kisar semua bahan kisar dalam mesin pengisar
Masukkan bahan kisar dalam periuk
masukkan serai dan daun ketumbar
masak hingga harum
Masukkan udang

tambahkan air jika kuah kering
Masukkan asam keping dan garam secukup rasa
masukkan santan
bila kuah dah didih, masukkan pucuk paku
Masak kejap je.. sampai sayur lecur sikit je
Tutup api dan hidangkan

Kredit kepada empunya resepi
Semoga Allah murahkan lagi rezeki buatnya

Perencah Masak Lemak :-
https://shope.ee/6AN8P9r1NY

Tiada ulasan:

Catat Ulasan