Isnin, 22 Januari 2024

๐‘น๐‘ฌ๐‘บ๐‘ฌ๐‘ท๐‘ฐ ๐‘จ๐’€๐‘จ๐‘ด ๐‘ด๐‘ฌ๐‘ต๐‘จ๐‘ต๐‘ฎ๐‘ฐ๐‘บ ANAK HILANG๐Ÿ˜…


Bahan untuk perapan daging/ayam:

โœ“ Daging/Ayam (yang ada bahagian lemak lagi sedap)
โœ“ 4 ulas bawang putih ditumbuk lumat
โœ“ 1 sudu kecil lada hitam ditumbuk lumat
โœ“ 1 sudu besar perasa
โœ“ 4 sudu besar sos tiram
โœ“ 3 sudu besar sos ikan
โœ“ 3 sudu besar kicap manis
โœ“ 2 sudu besar palm thai sugar/kalau takde boleh ganti 4 sudu besar brown sugar

Cara-caranya:

1. Perap at least 3 jam. Then boleh grill, grill atas non-stick pan je.

2. Daging tu kalau halfcook dah boleh makan dah tapi ayam kena betul-betul masak okey.

3. Masak atas api perlahan.

Sambal tu senang je, korang google je pun ada:

โœ“ 5 ulas bawang putih ditumbuk
โœ“ 10 biji cili api ditumbuk
โœ“ 3 akar ketumbar ditumbuk
โœ“ 3 sudu kecil sos tiram (guna sos tiram Lee Kum Kee)
โœ“ 2 sudu besar sos ikan nampla
โœ“ 2 sudu besar thai palm sugar / 3 brown sugar
โœ“ 1 sudu besar perasa
โœ“ 1 biji air perahan limau nipis atau lebih jika suka
โœ“ Sedikit daun ketumbar dihiris halus

SELAMAT MENCUBA!!

Kredit: Resepi Nenek

Kambing Perap :-
https://shope.ee/4pqm01irpe

Tiada ulasan:

Catat Ulasan