Ahad, 21 Januari 2024

RESEPI SAGU GULA MELAKA


Sagu gula Melaka ni boleh buat 2 versi.

Boleh makan dengan sos kastard atau pun dengan kelapa parut. Jom kita buatt.

Bahan-bahan :
3 cwan sagu direbus separuh masak dan basuh atau lalukan bawah air mengalir untuk buang kanji. Ekmudian ketepikan.
Masukkan 3 keping nise atau pun gula Melaka sedikit gula pasir, air dan daun pandan.
Masukkan air dalam 1 litter.
Bila dah menggelegak masukkan sagu tadi dan kacau sampai masak sehingga tiada yang biji-biji putih.
Angkat dan bolehlah masukkan ke dalam loyang. Bila dah betul-betul sejuk baru dipotong.

Bahan Sos Kastard :
1 tin susu cair
1 Sb tpg kastard
Sedikit garam
Daun pandan

Cara masak :
Masak di atas api sampai menggelegak.
Gunakan kelapa putih sahaja dan kukus sekejap.
Gaulkan dengan garam.
Potong kuih sagu yang disejukkan terlebih dahulu golek-golekan dengan kelapa.

Gula Melaka
https://shope.ee/602idEwibj

Tiada ulasan:

Catat Ulasan