Saya baru siap buat mee kuning yang tak berapa kuning sebab tak ada letak serbuk kunyit atau pewarna. Pucat je dia ๐
Resepi Mee Kuning home-made:
500 gm tepung high protein (tepung gandum biasa pun boleh. Saya suka high protein supaya lebih kenyal dan tak lembik)
Mesin pasta/ mee: https://shope.ee/3AiGv5Tuee
Jadikan 220 ml:
1 biji telur + 1 putih telur
Garam
Air
Cara buat:
Uli semua bahan. Doh ni memang keras sikit. Lebih kental dari doh karipap. Rehatkan 30 minit - 1 jam.
Canai dan potong guna mesin pasta. Saya nipiskan hingga no. 3 pada mesin meleperkan tu. Dah tu potong guna pemotong Spaghetti.
Rebus dalam air panas bercampur sikit minyak. Bila dah terapung, angkat dan letak dalam besen air+ais. Bila dah sejuk, toskan.
Bila semua mee dah siap, gaul dengan sedikit minyak sebelum disimpan dalam peti ais, atau gunalah terus.
Yang dalam gambar ni hasil dari dua adunan atau sekilo tepung.
Resepi Oleh: Ida Alina Salleh
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
-
Senarai Nama2 TUKANG URUT Di (TERENGGANU) Terima kasih Dah Tahniah Sape Yg Buat Senarai Ni... 1) Encik Mad Ali Kampung Paya Res...
-
☑️ Amik telefon picit nombor 03-516 13228. Telefon kilang gardenia dan mintak lah nak cakap dengan Puan Farah. Jangan kedekut cr...
-
(Semua cerita aku ini berdasarkan kisah benar yang berlaku pada diri aku sendiri, atau kawan-kawan rapat terdekat. Ia berlaku se...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan