Bahan-bahan :
1½ ekor ayam potong biasa, gaul garam kunyit goreng separuh masak.
Bwg kecil dlm 20bji dimayang halus
bahagi 2, satu utk buat bwg goreng
Lagi satu masa nk menumis
Kismis hitam( rendam)
Kacang gajus sangai
Bahan-bahan blender :
Daun pudina
Daun ketumbar skali akar
Cili hijau 4,5 bji
Cili padi merah 5biji
Cili padi hijau 7'8 bji
4 sekawan :
Susu cair agak²
susu pekat dlm 3,4 sudu
Serai 2,3btg ( ketuk )
Daun pandan( simpul)
Bahan blender :
Bwg besar 2@3 labu
b.putih dlm 3, 4 ulas
Halia.dlm seinci
Serbuk jintan manis 2 sudu besar
Serbuk jintan putih 2 sudu besar
Serbuk ketumbar 2 sudu besar
(campoq semua buat pes)
Serbuk Lada hitam kasar 1 sudu Bsr
Cili blande dlm 3,4 sudu besar
Cara-cara :
1.Guna minyak yg sama goreng ayam, tambah minyak sapi 2 sdu besar..Minyak lebih pun xpa nk tumis segala rempah tu...tumis 4 skwn, daun bay kalo ada....bwg merah yg dimayang tadi sikit... agak² kekuningan masukkan serai n daun pandan dah wangi masukkan bwg blander, tumis sampai agak garing masukkan cili blnder & segala rempah semua tu...slow api masak bgi sampai hilang bau rempah..
2.Dah pecah minyak elok, da hilang bau rempah, masukkan ayam ...pastu masuk kismis yg direndam lada hitam sikit garam n gula, kiub pati ayam..pastu masukkan daun yg di blander..reneh dlm 10 @ 15 minit masukkan susu cair & susu pekat last tabur bwg goreng.. cabai hijau kacang gajus n daun ketumbar.. Dah siap...
Credit : Qasih Jue Aisya
Tepung Ayam Goreng :-
Tiada ulasan:
Catat Ulasan