Rabu, 3 Januari 2024

RESEPI KEK TAPAK KUDA


kotak kek tapak kuda:  https://shope.ee/4VDSdyl6X2

4 Biji telur gred A / 5 biji B
1/2 cawan Gula castor
1/2 cawan Tepung naik sendiri
1 sdb Ovellete
3 sdk Susu tepung
1 sdk Esen vanilla
125 gram marjerin/butter (dicairkan)

CARA²
Pukul sampai gebu & kembang semua bahan kecuali butter cair. Dah gebu dan fluffy masukkan butter cair. Kaup balik sehingga sebati.
Asingkan 100g adunan dan masukkan 1sdb serbuk koko jika nak buat warna koko bahagian dalam tu.
Simpan sikit lebihan utk lorekkan bhgian atas.
Menggunakan loyang saiz 10 inci. Bakar suhu 150 selama 25-30 minit ikut kesesuaian oven masing².
Dah siap bakar sejukkan sekejap dengan terbalikkan kek. Dan terbalikkan semula. Wrap dgn menggunakan plastik cyling wrap kemas².
Boleh letak filling kesukaan. Boleh letak chiller sebelum potong utk elakkan filling terlalu meleleh.

Credit to Rosmah Ahmad

Tiada ulasan:

Catat Ulasan