Sumber : Ni'mach Ciprut AngkringBumi
Dicuba oleh : Aznie Khasri
BAHAN ROTI :
250g high protein
3g yis
30g gula pasir
1 biji telur
110-120ml susu cair
20g butter
1g garam
~Campur kesemua bahan, kecuali butter dan garam. gaul rata hingga sebati, uli lebih kurang 10 minit.
~Masukkan butter dan garam, uli lagi hingga menjadi doh yang lembut lebih kurang 10-15 minit, setelah elastik, diam kan selama 1 jam/adunan kembang 2 kali ganda,
~Kemudian tumbuk adunan, untuk buang anginnya.
~Bagikan adunan kepada 10 ketul, bentukkan bulat, kemudian diamkan adunan selama 30 minit,
~Panas kan oven pada suhu 170-180' terlebih dahulu selama 10 minit,
~Kemudian masukkan roti dan bakar lebih kurang 15-17 minit, ikut kepanasan oven masing- masing ye.
~Setelah masak keluarkan, dan tunggu hingga ia sejuk.
~Kemudian potong guna pisau bergerigi, tapi jangan sampai putus, siap untuk diisi cheese dan di siram dengan butter bawang.
BAHAN CREAM CHEESE :
250g cream cheese
30g gula pasir
50ml whipping cream
~sebatikan cream cheese dengan menggunakan spatula supaya ia sebati,
~Kemudian masukkan gula. gaul hingga sebati dan masukkan whipping cream, gaul sampai ia jadi adunan yang lembut,
~Kemudian masukkan kedalam piping bag, ketepikan, siap di gunakan.
BAHAN GARLIC SAUCE
110g butter
30g bawang putih (tubuk @ dicincang halus) -Aznie gantikan dengan garlic powder
30g susu pekat manis
20g madu
1 biji telur
2 sudu teh parsley
1g garam
~Cairkan butter, setelah cair, masukkan bawang putih (garlic powder) gaul rata.
~Tambahkan susu pekat manis, madu, garam, parsley dan telur, gaul hingga rata, siap digunakan.
CARA IA DIHASILKAN
~Ambil roti yg sudah di potong tadi, tambah kan cream cheese di celah-celah potongan tadi.
~Kemudian siramkan dengan sauce garlic hingga rata.
~Susun kedalam loyang dan bakarlebih kurang 15 minit pada suhu 160°. bergantung kepanasan oven masing-masing.
***Untuk yang ni Aznie tak guna bawang putih mentah. sebaliknya Aznie gantikan kepada garlic powder.. baunya wangi sangat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan