Selasa, 24 Mei 2022

RESEPI LAKSAM STYLE NENEK

Tepung laksam
1 bungkus tepung beras (500gm)
(Amba guna cap 3 gajoh je)
1cawan tepung gandum
500ml air panas menggelegak
1300 ml air biasa(klu guna air tapis lg bagus)
Capur sekali air sejuk dan panas dlm satu bekas
Capur semua sekali..kacau sebati dan tapis

Sapu minyok atas loyang atau tutup periuk
Ambe lapik ngan plastik pahtu sapu minyok lg atas dia supaya senang nok gulung
Bila air kukusan gelegok
Masukkan loyang tadi pahtu letok adunan td
Jgn tebal sgt nnt x sedap 
Bila gelembung naik masok la tu
Lbh kurang masa kukus dalam 5 minit
Ulangi proses sampai abih

Kuah laksam
1kg ikan selayang
Nok guna kembung atau lolong pun boleh
Rebus dlu kemudian ambik isikan
5 ulas bawang meroh
1 inci halia
Lada hitam 
1 keping asam gelugur
1 sudu kecil halba(rahsia penyedap)
Garam 
santan secukupnya

Belender bawang dan halia dan lada hitam 
Masukkan dalam santan td
Masak atas api sampai gelegak
Sentiasa kacau dan jgn tinggal supaya x pecah minyak
Masukkan isi ikan yg telah di blander td ke dalm santan td...
Sentiasa kacau
Masukkan garam
Kalu suka manis blh masukkan gula tp saya x suka manis
Kacau sampai masak
Bila kuah dah masak masukkan halba td
Masak sekejap lg (jgn lama)
Tutup api..lepas tutup api tu kacau lg supaya  pecah minyak
Kate org ganu bakeei
Betul ke dok tu😂😂😂

Sambal
Lada besar
Cili kering
Belacan 
Jus limau nipis
Cuka
Nisan

Gaul sebati pah tu perap dlm 15 hingga setengah jam
Belender kejap2 je

Ulam
Kacang panjang 
Kobis
Daun kesum
Timun
Tauge(camboh)
Bunga kantan
Racik halus2 dan gaul sebati
Tu je bahan yg ada..
Tempat ambe ni payoh daun kayu

Credit : Aizan Raizan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan