Ahad, 22 Mei 2022

NASI ARAB

πŸ› Beras Basmathi ( rendam 20min basuh dan toskan)
πŸ› Bawang merah
πŸ› Bawang putih
πŸ› Buah pelaga dan tiga sekawan(bunga cengkih/lawang/kayu manis
πŸ› Minyak / minyak sapi / Planta
πŸ› Perencah Nasi Arab (tak kisah jenama apa)
πŸ› Garam
πŸ› Gula
πŸ› Pewarna Kuning / oren

Cara - cara :

πŸ– First sekali tumis bahan - bahan tumisan yang diihiris seperti bawang merah dan putih..lepastu tumis macam biasa bersama bahan yang lain buah pelaga,tiga sekawan
πŸ– Dah nampak garing keemasan tu masukan perencah nasi arab ( satu sudu je) kalau banyak nanti warna jadi gelap sangat. Masukan sikit garam dan gula
πŸ– Dah nampak pecah minyak sikit tu masukan beras yang dibasuh dengan sedikit air(masak seperti biasa)
πŸ– Bila nasi dah masuk baru titis sedikit je pewarna oren dan kuning

Resipi SALAD ARAB :
πŸ₯— Tomato
πŸ₯— Bawang merah
πŸ₯— Timun Jepun / timun biasa
πŸ₯— Perahan lemon / jus limau segera (guna yg kedai Eco je)
πŸ₯— Daun ketumbar
πŸ₯— Garam
πŸ₯— Gula
πŸ₯— Minyak zaitun (kalau ada)

πŸ‘‰Potong dadu bahan - bahan tu semua lepastu perasakan dengan perahan lemon ,minyak zaitun . kemudian masukan garam dan gula. Gaul je semua .mudah aje πŸ˜‹

Resipi Sos Harrah :
πŸ… Tomato
πŸ… Daun ketumbar
πŸ… Cili padi( thai chili pedas lagi sedap)
πŸ… Perahan lemon sikit je
πŸ… Bawang merah( kalau nak buh )
πŸ… Garam
πŸ… Gula

πŸ‘‰ Blend bahan- bahan yang disenaraikan iaitu tomato,daun ketumbar,cili padi tu dengan sikit air je jangan banyak sangat.
πŸ‘‰ Lepas dah blend perah lemon sikit je jangan bagi masam sangat dan perasakan dengan garam dan gula .Kena balance tau kalau salad dah masam sos kena manis2 sedang gitu je (tawar pun ok)πŸ˜‹

Tiada ulasan:

Catat Ulasan