Bahan²
2 cawan beras basmathi
2 1/2 cawan air
3 sdb minyak sapi/ mentega
2 batang akar ketumbar
3 sdb rempah khoumok
Rempah 4 sekawan
1 pokok daun ketumbar hirus kasar
1 kiub ayam
2 sdb susu pekat manis/ cair
Bahan hiris:-
1 labu bawang besar merah
1 Inci halia
4 ulas bawang putih
Cara² memasak:-
1. Cuci beras basmathi rendam selama 30 minit atau 1 jam.
2. Masak air dlm rice cooker hingga mendidih sambil² tu panaskan minyak sapi/mentega dalam kuali. Tumis rempah 4 sekawan dan bahan hiris hingga wangi.
3.Masukkan rempah komok dan kacau supaya tidak hangus. Masukkan akar ketumbar dan beras. Goreng sekejap beras. Hati² kacau takut hancur.
4. Tuangkan beras dlm rice cooker berisi air mendidih tadi dan masukkan juga susu, kiub ayam dan garam.
5. Tekan butang cook dan masak nasi macam biasa.
AYAM GORENG BEREMPAH
1 ekor ayam dipotong 12 ketul
1 labu bawang putih
4 batang Serai
2 inci halia
1 sdb ketumbar biji
1 sdb serbuk kunyit
2 sdb cili giling
Sedikit garam dan serbuk perasa
Cara²:-
Bahan² ni diblend semua dan lumur pada ayam. Perap selama 30 minit atau sejam. Goreng ayam dalam minyak terendam hingga masak.
** Nak dapatkan ayam yg cantik dan serdak² yang tak hangus kena jaga main api. Jgn terlalu besar atau kecik apinya.
SOS CILI THAI
Bahan²:-
10-15 biji cili padi merah hijau
4 biji cili besar merah
3 ulas bawang putih
1 pokok akar ketumbar
2 biji tomato masak ranum
1/2 cawan cuka
1/2 cawan air asam jawa
Gula dan garam secukup rasa
Cara² buat sos thai:-
1. Kisar semua bhn² diatas.
2. Masak hingga agak pekat dan nampak berkilat.
Hidang bersama nasi khoumok, ayam goreng berempah, sos thai, daun salad, hirisan timun dan juga tomato ๐๐๐ฅฌ
Selamat menjamu selera
kredit: rosmaliza omar
Tiada ulasan:
Catat Ulasan