Bahan adunan tepung (26-30 biji) :
1 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu makan tepung jagung
2 biji telur
1 3/4 cawan air
1 sudu makan serbuk perasa ayam
1 sudu teh garam
2 sudu makan minyak masak
1 sudu teh baking powder
Bahan inti :
Sotong/udang/crab stick/sosej - hiris kecil
Daun bawang - hiris nipis
Kubis bulat - mayang halus
Lobak merah - diparut halus
Bahan sos :
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan air
1/2 cawan kicap lemak manis
1 sudu makan tepung jagung
1/2 cawan gula
Madu secukupnya
Bahan hiasan :
Sos takoyaki
Mayonis
Bonito flakes
1. Campurkan semua bahan2 tepung dalam bekas besar. Kacau dan sebatikan dengan whisk sampai semua larut, tutup dan simpan dalam peti sejuk selama 1/2 jam.
2. Panaskan acuan takoyaki dan sapukan minyak masak disetiap lubang.
3. Tuang adunan tepung dalam lubang acuan hingga 3/4 penuh.
4. Letakkan inti sotong, udang, crab stick atau sosej di setiap lubang.
5. Taburkan hirisan lobak merah, daun bawang dan kubis dengan secukupnya.
6. Tuangkan lagi adunan tepung sampai agak2 nak melimpah.
7. Pusingkan bebola takoyaki sampai dapat bentuk bebola (adunan yang berlebih-lebih tu sumbat2 masuk dalam lubang acuan).
8. Pusing dan teruskan pusing bebola takoyaki sampai mendapat bentuk bulat.
9. Renjiskan minyak masak di celah acuan dari semasa ke semasa. Teruskan sampai nampak garing.
10. Angkat takoyaki ke pinggan hidangan.
11. Untuk sos campur semua bahan dalam periuk. Kacau sebati dan panaskan atas api sederhana hingga mendidih dan pekat.
12. Angkat tambahkan madu dan gaul rata.
13. Bila sejuk masukkan sos ke dalam botol untuk mudah diratakan atas takoyaki nanti.
14. Picit sos, mayonis di atas takoyaki dan taburkan bonito flakes dengan secukupnya, sedia untuk dinikmati.
Resepi & foto : Norliza Razali
Tiada ulasan:
Catat Ulasan