π Beras Basmathi ( rendam 20min basuh dan toskan)
π Bawang merah
π Bawang putih
π Buah pelaga dan tiga sekawan(bunga cengkih/lawang/kayu manis
π Minyak / minyak sapi / Planta
π Perencah Nasi Arab (tak kisah jenama apa)
π Garam
π Gula
π Pewarna Kuning / oren
Cara - cara :
π First sekali tumis bahan - bahan tumisan yang diihiris seperti bawang merah dan putih..lepastu tumis macam biasa bersama bahan yang lain buah pelaga,tiga sekawan
π Dah nampak garing keemasan tu masukan perencah nasi arab ( satu sudu je) kalau banyak nanti warna jadi gelap sangat. Masukan sikit garam dan gula
π Dah nampak pecah minyak sikit tu masukan beras yang dibasuh dengan sedikit air(masak seperti biasa)
π Bila nasi dah masuk baru titis sedikit je pewarna oren dan kuning
Resipi SALAD ARAB :
π₯ Tomato
π₯ Bawang merah
π₯ Timun Jepun / timun biasa
π₯ Perahan lemon / jus limau segera (guna yg kedai Eco je)
π₯ Daun ketumbar
π₯ Garam
π₯ Gula
π₯ Minyak zaitun (kalau ada)
πPotong dadu bahan - bahan tu semua lepastu perasakan dengan perahan lemon ,minyak zaitun . kemudian masukan garam dan gula. Gaul je semua .mudah aje π
Resipi Sos Harrah :
π
Tomato
π
Daun ketumbar
π
Cili padi( thai chili pedas lagi sedap)
π
Perahan lemon sikit je
π
Bawang merah( kalau nak buh )
π
Garam
π
Gula
π Blend bahan- bahan yang disenaraikan iaitu tomato,daun ketumbar,cili padi tu dengan sikit air je jangan banyak sangat.
π Lepas dah blend perah lemon sikit je jangan bagi masam sangat dan perasakan dengan garam dan gula .Kena balance tau kalau salad dah masam sos kena manis2 sedang gitu je (tawar pun ok)π
Tiada ulasan:
Catat Ulasan