250gm tepung gandum
140 ml air + 1 biji telur
1/2 paket yis
1 sudu teh baking powder
2 sudu besar gula
1 1/2 sudu besar minyak masak
1/2 sudu teh garam
1. Satukan tepung, yis, baking powder, minyak, gula dan garam ke dalam bekas besar. Gaul hingga jadi sebati semua.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam bekas tepung. Uli adunan sehingga tidak melekat di tangan dan menjadi doh. Uli lama untuk mendapatkan kuih yang lembut.
3. Canai doh secara memanjang. Tebal lebih kurang 1cm kemudian potong kecil2 secara melintang. Letakkan air di bahagian tengah doh yang telah dipotong kecil dan lapik 2.
4. Perap doh tadi hingga naik 2 kali ganda dari saiz asal.
5. Untuk menggoreng tarik doh memanjang dan terus goreng dengan api sederhana kecil.
6. Bila cakoi sudah garing dan keperangan angkat dan toskan minyaknya.
Kuah pandan :
1 1/2 sudu makan tepung kastard
1 cawan susu segar (guna santan pun boleh)
3 sudu makan susu pekat manis - boleh gantikan dengan gula
Sedikit pes pandan - boleh gantikan dengan air daun pandan
1. Masuk semua bahan ke dalam periuk dan masak guna api sederhana. Sentiasa kacau hingga sedikit pekat angkat dan sejukkan.
2. Sedia dihidangkan bersama kuih cakoi.
Resepi & foto : Sha Roziah Al Yahya
Tiada ulasan:
Catat Ulasan