Selasa, 3 Mei 2022

RESEPI LEMANG HOMEMADE GUNA TIN ALUMINIUM @ CAWAN KERTAS

Senarai bahan-bahan yang diperlukan adalah:

Bahan-bahan
beras pulut 3 kilo
santan 2 kilo
garam secukup rasa
tin minuman / cawan kertas
daun pisang
air secukupnya (agak-agak ye)
Cara-cara
1. Basuh Beras Pulut
Pertama sekali, kita basuh beras pulut macam biasa.

2. Rendam Beras Dalam Santan
Kemudian, rendam dengan santan dan air.

Tambah garam secukup rasa.

Biar pulut terendam dalam lebih kurang 1/2 jam.

3. Lapikkan Daun Pisang Dalam Tin Minuman / Cawan Kertas
Seterusnya, bersihkan daun pisang dan masukkan ke dalam tin minuman yang telah dibersihkan atau cawan kertas.

4. Masukkan Pulut
Lepas tu bolehlah masukkan pulut ke dalam tin sampai paras yang dikehendaki. Biasanya isi sampai 3/4 je supaya tak penuh sangat dan terkeluar bila masak nanti.

Sambil tu masukkan santan sampai menutupi atau sama paras dengan pulut tadi. Jangan lebih sangat ya nanti lembik.

5. Bakar
Akhir sekalu, bakar dalam oven selama 1 1/2 jam dgn suhu 180c .

Guna api atas dan bawah.

Siap!
Mudah kan? Bila dah siap, bolehlah makan dengan rendang.

Sedap dan lembut je. Puas hati, rupanya memang macam lemang yang dibuat dalam buluh.

Resepi lemang cawan 

Saya buat sekilo pulut dapat 9 tin minuman ni.

Saya potong saja tinnya untuk keluarkan lemang. Kalau yang guna cawan kertas pun boleh buat cara yang sama.

Boleh juga kukus kalau tak ada oven di rumah. Insha Allah dapatlah juga makan lemang walaupun tak ada buluh!
Kredit mohd yan Faiyummi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan