Ahad, 30 Julai 2023

KUIH BADAK BERENDAM πŸ’“


Bahan Bahan :

Bahan Doh :
3 cawan tepung pulut
1 1/2 cawan air pandan

Bahan Inti :
1 1/2 cawan kelapa parut
1 cawan gula melaka / gula merah
1/4 cawan air
1 sb gula ( optional )
1 sb tepung gandum
daun pandan

Bahan Kuah :
2 cawan santan
1 cawan air
1 sb tepung jagung
daun pandan
garam dan gula secukupnya

Bahan Lain :
air untuk merebus

Cara Cara :

satukan Bahan Doh , air mestilah dituang sedikit demi sedikit sambil diuli hingga adunan menjadi doh .
ketepikan seketika .
untuk membuat inti , masak gula bersama air sehingga larut .
masukkan juga daun pandan .
kemudian tapiskan dan masak semula sehingga mendidih .
masukkan kelapa parut dan kacau sebati .
apabila inti hampir kering , masukkan tepung gandum dan kacau rata .
masak sehingga kering .
tutupkan api dan sejukkan seketika .
ambil sedikit doh tadi , bulatkan dan leperkan .
letakkan inti di bahagian tengah dan tutup semula doh dengan kemas .
jadikan seperti bebola .
ulang sehingga habis .
isikan air di dalam periuk dan masak sehingga mendidih .
sementara itu kita sediakan pula Bahan Kuah , satukan ke semua Bahan Kuah dan kacau sebati hingga tiada tepung yang berketul .
kemudian masak di atas dapur sehingga pekat .
tutupkan api .
masukkan doh yang telah siap tadi ke dalam air yang telah mendidih .
masak sehingga doh timbul di permukaan .
angkat dan masukkan ke dalam Bahan Kuah .
( sy masukkan doh ke dalam air sejuk , kemudian letakkan doh di dalam pinggan . barulah dituang bahan kuah ) .
hidangkan di dalam pinggan , alaskan bersama daun pisang jika ada .
siap πŸ’“

Tepung Pulut :-
πŸ‘‰https://shope.ee/40CBrWGuES

Tiada ulasan:

Catat Ulasan