Jumaat, 21 Julai 2023

RESEPI APAM PISANG GEBUSS


BAHAN A :

7 biji pisang berangan (kalo pisang tu besar kurangkan sebiji)
3/4 cawan gula perang (sy nak jimat sy guna gula pasir jer)
2 sdt baking soda (jgn membukit nanti pahit)
1 sdt double action baking powder
(satukan semua bahan ini dlm bekas dan lecek guna gelas)

BAHAN B :

1 sdb perahan limau (limau nipis bole/limau kasturi/lemon)
1 cawan minyak masak
3 biji telur gred A (blend 2 minit)

BAHAN C :

2 cawan tepung gandum (rajin ayak..kalo x rajin x payahπŸ˜…)

BAHAN HIASAN :

2 biji pisang berangan hiris nipis (kalo tebal pisang tu lemas 😁)

CARA-CARANYA :

Masukkan perahan limau dlm pisang yg dilecek tadi..kacau sebati..
Bila dah sebati masukkan minyak masak..kacau lagi..Masukkan pula telur yg dah diblend tadi..kacau sebati lagi..Masukkan tepung kacau sebati..peram dlm bekas bertutup selama 1 jam..
Panaskan air kukusan hingga mendidih..api sederhana besar..leser acuan guna minyak atau mentega..
Masukkan adunan 3/4 acuan..letak hirisan pisang...kukus selama 20mnt..siap..biar suam2 baru kuarkan drp acuan..

Kredit Resepi : mariana zainal

Dicuba oleh : norazizah hasbolah

Selamat Mencuba πŸ‘

Kek Pisang 3 Beradik :-
πŸ‘‰ https://shope.ee/6zpiVpBP8u

Tiada ulasan:

Catat Ulasan