Ahad, 30 Julai 2023
RESEPI SIAKAP STIM LIMAU THAI ALA RESTORAN
Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap sederhana besar
4 ulas bwg putih
1 biji bwg holland
1 kiub pati ayam
5 biji cili padi
2 inci halia
2 batang serai
3 sudu sos ikan
1 cawan jus limau nipis
1 sudu gula
Sedikit daun ketumbar + cili merah + hirisan limau utk hiasan
CARA-CARANYA:
1. Bersihkan ikan..kelar ikan supaya sos meresap.
2. Sapukan ikan dengan kiub pati ayam yg dicampur sedikit jus limau + air.
3. Masukkan serai yg telah diketuk ke dlm perut ikan.
4. Masukkan ikan ke dalam pengukus.
5. Campurkan sos ikan + gula + jus limau nipis dan tuangkan ke atas ikan.
6. Cincang halus bwg putih + cili api + halia dan taburkan ke atas ikan.
7. Last skali masukkan bwg holland yg dipotong halus...kukus sehingga ikan masak.
8. Hiaskan dengan daun ketumbar + limau + cili merah.
SELAMAT MENCUBA.
Kredit kpd Pemilik Resepi ini Semoga Allah mempermudahkan segala urusan.
Airtangan dan foto- Eniza M. Salim
Thai Stim Fish Sauce :-
πhttps://shope.ee/10YaHp26rI
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
-
Senarai Nama2 TUKANG URUT Di (TERENGGANU) Terima kasih Dah Tahniah Sape Yg Buat Senarai Ni... 1) Encik Mad Ali Kampung Paya Res...
-
☑️ Amik telefon picit nombor 03-516 13228. Telefon kilang gardenia dan mintak lah nak cakap dengan Puan Farah. Jangan kedekut cr...
-
(Semua cerita aku ini berdasarkan kisah benar yang berlaku pada diri aku sendiri, atau kawan-kawan rapat terdekat. Ia berlaku se...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan