Ahad, 30 Julai 2023

RESEPI SIAKAP STIM LIMAU THAI ALA RESTORAN


Bahan-bahan :

1 ekor ikan siakap sederhana besar

4 ulas bwg putih

1 biji bwg holland

1 kiub pati ayam

5 biji cili padi

2 inci halia

2 batang serai

3 sudu sos ikan

1 cawan jus limau nipis

1 sudu gula

Sedikit daun ketumbar + cili merah + hirisan limau utk hiasan

CARA-CARANYA:

1. Bersihkan ikan..kelar ikan supaya sos meresap.

2. Sapukan ikan dengan kiub pati ayam yg dicampur sedikit jus limau + air.

3. Masukkan serai yg telah diketuk ke dlm perut ikan.

4. Masukkan ikan ke dalam pengukus.

5. Campurkan sos ikan + gula + jus limau nipis dan tuangkan ke atas ikan.

6. Cincang halus bwg putih + cili api + halia dan taburkan ke atas ikan.

7. Last skali masukkan bwg holland yg dipotong halus...kukus sehingga ikan masak.

8. Hiaskan dengan daun ketumbar + limau + cili merah.

SELAMAT MENCUBA.

Kredit kpd Pemilik Resepi ini Semoga Allah mempermudahkan segala urusan.

Airtangan dan foto- Eniza M. Salim

Thai Stim Fish Sauce :-
πŸ‘‰https://shope.ee/10YaHp26rI

Tiada ulasan:

Catat Ulasan