21 Julai
RESEPI APAM JEPUN
BAHAN BAHAN :
2 cwn tpg gndm
1 sk soda bicarbonate
1 cwn susu cair
1 bj telor
1 cwn air
1/2 packet yis kering
3 sb gula
1 sb margarine -cairkan
1 sk garam
1 sk esen vanilla
Sedikit pewarna kuning
Inti : jam nenas atau kacang merah atau chocolate paste atau sekaya.
CARA PENYEDIAAN :
Campurkan air bersama yis n gula Utk aktifkan yis.. Biar berbuih.
Campurkan susu cair dgn telor dan margarine cair..ketepikan.
Bahan2 lain dimasuk kedlm bekas,dan tuang campuran yis td dan juga campuran telur + susu, gaul rata, bila dah sebati,tapis kemudian perap 1 jam dgn menutup bekas.
CARA MEMASAK :
Panaskan kuali leper ,sapu minyak. Sapu Minyak juga keliling Acuan. Acuan nya yg buat egg banjo.
Tuang 1/2 adunan biar 1 min baru sudukan inti, kemudian tutup dgn 2 sb lg adunan batter, tutup kuali..
Biar dlm 2-3 min kikis Acuan dgn pisau supaya kuih lekang dari adunan..bila kuih tanggal dari acuan balik2 kan supaya masak sekata. Angkat.
Kredit : empunya resepi
SELAMAT MENCUBA π
Acuan Kuih Apam :-
πhttps://shope.ee/7A98idKFKU
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
-
Senarai Nama2 TUKANG URUT Di (TERENGGANU) Terima kasih Dah Tahniah Sape Yg Buat Senarai Ni... 1) Encik Mad Ali Kampung Paya Res...
-
Sejak masa Rasulullah shallalahu alaihi wasallam diketahui bahwa dinar dan dirham telah menjadi bagian dari kehidupan muslim unt...
-
Assalamualaikum semua. Saya ingin berkongsi pengalaman saya menghadiri Profession Assessment Centre (PAC) atau Ujian Bakat untuk...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan