Jumaat, 21 Julai 2023

RESEPI APAM JEPUN


BAHAN BAHAN :

2 cwn tpg gndm
1 sk soda bicarbonate
1 cwn susu cair
1 bj telor
1 cwn air
1/2 packet yis kering
3 sb gula
1 sb margarine -cairkan
1 sk garam
1 sk esen vanilla
Sedikit pewarna kuning
Inti : jam nenas atau kacang merah atau chocolate paste atau sekaya.

CARA PENYEDIAAN :

Campurkan air bersama yis n gula Utk aktifkan yis.. Biar berbuih.

Campurkan susu cair dgn telor dan margarine cair..ketepikan.

Bahan2 lain dimasuk kedlm bekas,dan tuang campuran yis td dan juga campuran telur + susu, gaul rata, bila dah sebati,tapis kemudian perap 1 jam dgn menutup bekas.

CARA MEMASAK :

Panaskan kuali leper ,sapu minyak. Sapu Minyak juga keliling Acuan. Acuan nya yg buat egg banjo.

Tuang 1/2 adunan biar 1 min baru sudukan inti, kemudian tutup dgn 2 sb lg adunan batter, tutup kuali..

Biar dlm 2-3 min kikis Acuan dgn pisau supaya kuih lekang dari adunan..bila kuih tanggal dari acuan balik2 kan supaya masak sekata. Angkat.

Kredit : empunya resepi

SELAMAT MENCUBA πŸ‘

Acuan Kuih Apam :-
πŸ‘‰https://shope.ee/7A98idKFKU

Tiada ulasan:

Catat Ulasan