Jumaat, 21 Julai 2023

RESEPI CUCUR BADAK SEDAP


BAHAN A (Untuk kulit)
3 biji keledek oren(Sederhana besar)
tepung gandum
1/2 sudu garam (agak-agak)
1 sudu gula (agak-agak)
Air utk rebusan
minyak masak (utk sapu ditangan supaya tidak melekat masa uli kecik2)
.
**Kupas keledek oren dan potong utk cepat empuk. Rebus bersama air yg dicampur sesudu garam dan toskan bila empuk. (boleh cucuk pkai garfu utk tahu dh empuk ke tidak).
.
Setelah tos, lenyek2kan sehingga sekata dan biarkan sejuk seketika.
.
Masukkan 1/2 sudu garam dan sesudu gula dan gaul bersama keledek kemudian masuk sedikit demi sedikit tepung. ( agak-agak jgn keras sgt nti kulit liat. Buat lembut tpi boleh bentuk)
.
BAHAN B (Inti)
1/2 biji kelapa parut
*3 btg serai gemok (hiris halus)
*15 biji cili kering (ikut selera)_bsuh dan rendam
* 5 ulas bwg kecil
300g udang kecil @ sengengam (kupas buang kpla dan ekor)
garam
gula
asam keping
serbuk kunyit
2cawan air
.
**blander bahan yg bertanda*
.
masukkan kelapa parut, bahan yg diblander udang ke dlm kuali dgn api perlahan.
.
masukkan secawan air dan sesudu kecil serbuk kunyit. gaulkan...jika tidak rata, masukkan sedikit lg air. gaul sehingga rata.
.
campakkan sekeping asam keping.
.
masukkan sesenduk gula dan 1/2 sudu garam
.
gaul sehingga kering. rasa...(inti perlu manis sedikit)
.
sudah kering, angkat dan sejukkan.
.
♡ cara menguli♡
.
sapu minyak masak pada tpk tgan, ambik adunan ubi sebesar bola ping pong dan lenyek sehingga mnjadi bulat leper...masukkan inti dan tekup inti dan uli mnjadi bulat2. dah siap boleh terus goreng...tq...slmt mncuba 😚😘
.
Kredit Resepi: Nurol Fatin Khalid

Cucur Badak Frozen :-
πŸ‘‰ https://shope.ee/8UeWWrrBHc

Tiada ulasan:

Catat Ulasan