Ahad, 30 Jun 2024

RESEPI LAKSA BERAS


Buat sendiri dan mkn dgn kuah lemak putih.

BAHAN-BAHAN :

4 cwn tpg beras chap teratai
3sudu mkn tpg ubi membukit
3 sudu mkn tpg gandum membukit
3cwn air panas mendidih
Secubit garam.

CARA MEMBUATNYA :

Letak tpg dlm bekas.
Larutkan garam dgn air panas. tuang sikit2 air panas ke tpg sambil kacau dgn senduk.

Kalau rasa keras tambah ckit² air panas.

Tekan2 doh dan kepal bg jd ketul.

Masa kepal tangan sapu minyak.

Masukkan dlm acuan.
Sy guna acuan maruku.

Panaskan kukusan terlebih dahulu.

Bentukkan laksa buat sampai habis.

Terus kukus dlm 20 mnt.
Angkat dan letak dlm air biasa dlm 5mnt.

Buang air dan tambah air baru.

Kacau laksa bg terlerai antara satu sama lain.
Terus tapis.

Blh mkn dgn segala jenis kuah laksa.
Laksa utara
Laksa lemak kuah putih.
Laksa kuah kari.
Hrni kita buat laksa lemak kuah putih

Kredit : Empunya Resepi

SELAMAT MENCUBA 👍
Zulkifli Mat

Laksa Beras :-
https://s.shopee.com.my/30STZRPfdh

Tiada ulasan:

Catat Ulasan